Gemeente Geertruidenberg


Gemeente gaat grijze afvalcontainers vervangen

FOTO bij containermanagement verkleind.JPG
De gemeente zal eind 2005 de bestaande grijze afvalcontainers omruilen voor nieuwe exemplaren. De huidige containers zijn zon 20 jaar oud. Het kunststof is aangetast door UV-straling, er is een toenemend aantal klachten over kapotte onderdelen en de huidige containers zijn niet geregistreerd.

Registratiesysteem
Door de invoering van een registratiesysteem zijn containers makkelijker te herkennen en terug te vinden, bijvoorbeeld bij vermissing. Het systeem geeft de gemeente de mogelijkheid om professioneel containermanagement te voeren en op een goede manier op wensen en klachten van burgers in te spelen. Er zullen alleen nog containers geleegd worden, waarvoor afvalstoffenheffing betaald wordt.

Gemeenten bedingen korting
De huidige aankoop van nieuwe minicontainers is gunstig omdat Geertruidenberg dit samen met de gemeenten Oosterhout en Gilze & Rijen kan doen. Hierdoor kan er nu ook een containerregistratiesysteem worden opgezet. Op dit moment loopt de Europese aanbesteding voor de minicontainers en het containermanagement. De gemeente Geertruidenberg doorloopt dit offertetraject samen met de gemeenten Oosterhout en Gilze & Rijen. Hierdoor krijgen de (buur)gemeenten eenzelfde soort basissysteem voor registratie en kunnen zij door de grotere omvang van de opdracht een grotere korting bedingen.

Als beste getest
Er hebben diverse partijen ingeschreven op ons verzoek tot aanbesteding. De drie gemeenten en het inkoopbureau West-Brabant zijn bezig om de beste aanbiedingen te selecteren en zullen de opdracht in september gunnen aan de beste inschrijver. De aangeboden containers zijn inmiddels getest op duurzaamheid, deugdelijkheid en vormgeving. We willen namelijk een kwalitatief goede container tegen een scherpe prijs.

Wat gaat er gebeuren?
In november en december worden de huidige grijze minicontainers vervangen door nieuwe minicontainers. Alle nieuwe minicontainers hebben een inhoud van 240 liter (groot formaat). De groene minicontainers, die in 1993 ingevoerd zijn, worden niet omgeruild, maar voorzien van een sticker en chip.

Hoe verloopt het omwisselen?
Het omwisselen wordt uitgevoerd door een extern bureau, dat wel begeleid wordt door medewerkers van de gemeente. Hoe de omwisseling precies gaat is nog niet bekend. Hierover krijgt u van tevoren een brief. U zal verzocht worden om uw grijze container op een bepaald moment aan straat te zetten, zodat deze omgewisseld kan worden voor een nieuwe. Uw nieuwe container zal voorzien zijn van een adressticker, zodat u deze kan herkennen. U zal eveneens verzocht worden om de groene container op een bepaald moment aan straat te zetten, zodat deze van sticker en chip voorzien kan worden. Het uitgangspunt is dat u zo min mogelijk overlast heeft van de omwisseloperatie. U hoeft er in ieder geval niet voor thuis te blijven. Tijdens de omwisselperiode zal er een speciaal telefoonnummer voor vragen geopend worden.

Wat doen de chips?
Zowel de grijze als de groene container krijgt dus een chip. Indien de minicontainer geleegd wordt, dan wordt dit geregistreerd door het inzamelvoertuig, dat voorzien is van leesapparatuur. Op deze manier wordt dus inzichtelijk hoeveel keer een container wordt aangeboden en of voor deze containers afvalstoffenheffing betaald wordt. Niet geregistreerde containers zullen in 2006 niet meer geleegd worden. Voor de afvalinzameling loopt eveneens een Europese aanbesteding. In november zal de nieuwe inzamelaar bekend zijn. Dit kan tot gevolg hebben dat de inzamelroute wordt aangepast. Hierover wordt u tijdig geïnformeerd.

Moet ik per keer gaan betalen?
Er wordt vaak gevraagd of de gemeente diftar gaat invoeren (per keer en/of kilo betalen). De gemeente gaat géén diftar invoeren. Waarschijnlijk zal de afvalstoffenheffing op eenzelfde soort manier als in 2005 in rekening worden gebracht. Het bedrag kan uiteraard iets afwijken. Hoe minder afval er aangeboden wordt en hoe beter er gescheiden wordt, des te lager kan dit tarief worden. Het tarief van 2005 was hierdoor zelfs iets lager dan dat van 2004.

Bedrijven en ondergrondse containers
Vanaf 1 januari 2006 zal de gemeente geen afval van bedrijven meer inzamelen. De aangesloten bedrijven krijgen hierover bericht. Het inzamelen van bedrijfsafval is geen kerntaak van de gemeente. Daarnaast zijn er voldoende aanbieders op dit gebied, die een zeer concurrerende prijs ten opzichte van het gemeentelijk tarief hebben. Voor de mensen die gebruik maken van de ondergrondse containers wijzigt er voorlopig niets.

Fotobijschrift:
Cees Meulman (wethouder Milieu), Wim van t Westeinde (voormalig medewerker buitendienst) en Cor Fijneman (medewerker buitendienst) tijdens de containertest te Geertruidenberg.