Gemeente Geertruidenberg


Geslaagde actieweek project Verkeersslang

FOTO bij verkeersslang.JPG
Op alle negen basisscholen in de Gemeente Geertruidenberg heeft van maandag 26 tot vrijdag 30 september, het project de Verkeersslang plaatsgevonden. Deze week stond op de scholen in het teken van goed verkeersgedrag van ouders en kinderen.

De bedoeling van het project was gevaarlijke situaties rondom de scholen te verminderen door het brengen en halen van kinderen op een goede manier te begeleiden. Ouders en kinderen werden door het verkeersslangspel gestimuleerd zoveel mogelijk te voet of op de fiets naar school te komen of de auto verderop te parkeren en het laatste stuk te lopen.

Stickers
Het project Verkeersslang bestond onder andere uit een spel waarbij stickers te verdienen zijn. De kinderen moesten de gehele week zoveel mogelijk met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer naar school toe komen. De stickers werden dagelijks verzameld en op een spandoek met een slang geplakt. Naast het stickerspel stond de gehele week in het teken van verkeersveiligheid met diverse activiteiten.

Bezoek van B&W
Uit solidariteit met de ruim 1900 kinderen en hun ouders kwam het College van Burgemeester en Wethouders in week 39 óók te fiets of te voet naar het gemeentehuis. Het project sluit ook goed aan bij het gemeentelijk beleid ten aanzien van onderwijs, veilig verkeer en het terugdringen van luchtvervuiling. De burgemeester M. Meijer en de wethouders P. Voragen van Verkeer, E. Kooi van Onderwijs en C. Meulman van Milieu hebben daarom een aantal van de deelnemende scholen tijdens de opening of sluiting van de actieweek bezocht, of tijdens speciale activiteiten.

Actiedag Biekorf en Schrijverke
Voorafgaand aan de actieweek bezocht wethouder Voragen in Geertruidenberg de scholen de Biekorf en 't Schrijverke tijdens de actiedag Elisabethstraat veilig' op 21 september. Daar werd uitgebeeld hoe de schoolomgeving eruit zou zien als deze optimaal verkeersveilig zou zijn ingericht.

Oversteekactie Hoge Waai
Op woensdag 28 september bezochten de burgemeester en wethouder Meulman de basisschool de Hoge Waai in Raamsdonk. Hier was door de verkeersbrigadiers een oversteekactie georganiseerd. Onder begeleiding liepen de kinderen uit groep 1 tot en met 4 een route door het dorp om het oversteken op verschillende (drukke) punten te oefenen.

Sluiting Wilsdonck met wijkagent
De week werd afgesloten op maandag 3 oktober op de basisschool de Wilsdonck. Alle kinderen hebben daar in de aula gepraat met wijkagent Ad Malfait over wat ze van de week vonden en of het nu beter gaat met de veiligheid rondom school. De wethouders Kooi en Voragen waren ook aanwezig om te vernemen hoe de kinderen de week hebben beleefd.

Effect
Voor aanvang, tijdens en een aantal weken na het spel worden door alle klassen van de school meetformulieren ingevuld. Het doel hiervan is een duidelijk beeld te krijgen van de effecten van de actieweek. Komen er inderdaad meer mensen met de fiets, te voet of parkeren ze op afstand? We zijn benieuwd! In de volgende gemeentekrant kunt u er meer over lezen. In december worden de definitieve resultaten van het project bekend gemaakt.