Gemeente Ten Boer

Uitbreidingsplan Dijkshorn uit startblokken
Datum: 06-10-2005

De Raad van State heeft alle bezwaren tegen het bestemmingsplan Dijkshorn ongegrond verklaard. Het plan is nu onherroepelijk. Binnenkort wordt begonnen met het bouwrijp maken.

De bezwaren van enkele bewoners van de aangrenzende wijk Hamwijk II hadden in hoofdzaak betrekking op een toezegging vanuit het verleden, dat de kavels aan de rand van Hamwijk II blijvend vrij uitzicht zouden hebben.
De bestuursrechter oordeelt in zijn uitspraak, dat de verwezenlijking van de woningbouw belangrijker is dan de belangen die hierdoor worden getroffen. Ook vindt de rechter dat de gemeenteraad op grond van gewijzigde inzichten, en na een goede afweging, altijd andere bestemmingen en voorschriften voor gronden kan vaststellen. In het plan Dijkshorn worden circa 130 woningen gebouwd, zowel projectmatig als in de vrije sector. In de 1^e fase worden onder andere 20 dubo-woningen (duurzaam bouwen) gebouwd. Het bestaande bedrijventerrein wordt uitgebreid en er is ruimte gereserveerd voor een overstappunt voor openbaar vervoer (transferium). Het uitbreidingsplan kent veel water en groen, waardoor het een vriendelijke uitstraling krijgt. Voor het bedrijfsterrein op de zichtlocatie langs de N360 wordt een beeldkwaliteitsplan opgesteld. De ontsluiting van de wijk vindt plaats door een nieuw aan te leggen weg aan de noordoostzijde van Ten Boer, vanaf de oude Stadsweg met een aansluiting op de N360. Voor fietsers en voetgangers komt er een erxtra ontsluiting op de Schepperij.
Tussen de nieuwe weg en de Westerwijtwerdermaar wordt een natuurlijke buffer ontwikkeld.
Het werk voor het bouwrijp maken is inmiddels gegund aan Ballast Nedam. Waarschijnlijk nog dit jaar wordt met de werkzaamheden begonnen.
Ook wordt nog dit jaar een begin gemaakt met de verkoop van bedrijfsterrein.
In 2006 zullen de eerste woningen verrijzen in dit plan. Dit betreft het Duurzaam Bouwen-project van bouwonderneming Timmer te Borger: 4 vrijstaande en 16 halfvrijstaande woningen. Dit plan werd recent op de beurs in Ten Boer gepresenteerd.