Ingezonden persbericht

Persbericht Nederlands Film Festival

Utrecht, 7 oktober 2005

Winnaars van de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf 2005

Vanavond zijn de Grote Prijzen van de Nederlandse Film, de Gouden Kalveren 2005, uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film. De uitreiking was live te volgen op het internet via www.filmfestival.nl en www.filmfestival.tiscali.nl; het VPRO RAM Festivaljournaal doet verslag van de uitreiking om 23.45 uur vanavond.

De uitreiking was de afsluiting van het 25e Nederlands Film Festival, dat op donderdag de filmvoorstellingen uitluidde met de première van slotfilm VALSE WALS van Mark de Cloe. Het festival behaalde een bezoekersaantal van 107.000. De activiteiten in aanloop naar de jubileumeditie trokken circa 10.000 bezoekers.

De Gouden Kalveren Jury 2005 - bestaande uit Kees van Twist (voorzitter), Robbert Aarts, Piotr van Dijk, Mijke de Jong, Rens Machielse, Hans Pos en Els Vandevorst, heeft de Gouden Kalveren toegekend in zeventien categorieën: Beste Sound Design, Beste Montage, Beste Production Design, Beste Muziek, Beste Camera, Beste Scenario, Beste Korte Film, Beste Korte Documentaire, Beste Lange Documentaire, Beste TV Drama, Beste Mannelijke Bijrol, Beste Vrouwelijke Bijrol, Beste Acteur, Beste Actrice, Beste Regie Lange Speelfilm, Beste Lange Speelfilm en de Speciale Juryprijs.

Het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs is uitgereikt aan de speelfilm met de hoogste waardering van de festivalbezoekers. Aan het Gouden Kalf voor de Tiscali Publieksprijs is een extra prijs verbonden van 25.000 euro te besteden aan een online media campagne.

Ook is vanavond de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek uitgereikt. Deze persprijs wordt toegekend door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten. De jury bestaat dit jaar uit Bas Blokker (NRC Handelsblad), Jan Pieter Ekker (Volkskrant), Romy van Krieken (Veronica Magazine), Remke de Lange (Trouw) en Ronald Rovers (De Filmkrant).

De Filmprijs van de Stad Utrecht is uitgereikt aan het beste regiedebuut uit de Debuutcompetitie van het festival. De prijs bestaat uit een penning en een geldbedrag van 5.000 euro. De jury bestaat uit filmproducent Hanneke Niens, regisseur Robert Jan Westdijk en documentairemaker en filmjournalist Annelotte Verhaagen.

De winnaars van de Grote Prijs van de Nederlandse Film, het Gouden Kalf 2005:

BESTE SOUND DESIGN
Bart Jilesen voor ZWARTE ZWANEN

BESTE MONTAGE
Sander Vos voor PARADISE NOW

BESTE PRODUCTION DESIGN
het production design-team en Gert Brinkers voor LEPEL

BESTE MUZIEK
Paul M. van Brugge voor ALIAS KURBAN SAÏD

BESTE CAMERA
Melle van Essen voor ECHOES OF WAR

BESTE SCENARIO
Tamara Bos voor HET PAARD VAN SINTERKLAAS

BESTE KORTE FILM
DIALOOGOEFENING van Esther Rots

BESTE KORTE DOCUMENTAIRE
DE KINDEREN VAN MIJN VADER van Meral Uslu

BESTE LANGE DOCUMENTAIRE
LOMAX THE SONGHUNTER van Rogier Kappers

BESTE TV DRAMA
DE KROON van Peter de Baan

BESTE MANNELIJKE BIJROL
Yahya Gaier,Tygo Gernandt, Micha Hulshof, Gürkan Küçüksentürk en Mimoun Oaïssa voor hun rol van het keukenpersoneel in HET SCHNITZELPARADIJS

BESTE VROUWELIJKE BIJROL
Sophie van Winden voor haar rol in LEEF!

BESTE ACTEUR
Thijs Römer voor zijn rol in 06/05

BESTE ACTRICE
Maria Kraakman voor haar rol in GUERNSEY

BESTE REGIE
Nanouk Leopold voor GUERNSEY

BESTE LANGE SPEELFILM
PARADISE NOW van producent Bero Beyer

SPECIALE JURYPRIJS
Theo van Gogh voor 06/05, MEDEA en zijn oeuvre
Willem van de Sande Bakhuyzen voor LEPEL, LEEF! en zijn oeuvre

TISCALI PUBLIEKSPRIJS
LEEF! van Willem van de Sande Bakhuyzen

KNF PRIJS
GUERNSEY van Nanouk Leopold

FILMPRIJS VAN DE STAD UTRECHT
COMMUNEKIND van Maroesja Perizonius

Einde persbericht
Bijlage: juryrapporten