Waterschap Groot Salland

Waterschap Groot Salland neemt nieuwe machines in gebruik

7 oktober 2005

Het Waterschap Groot Salland heeft de afgelopen week vijf nieuwe machines in gebruik genomen. Het materieel dat via een Europese aanbesteding is aangeschaft, wordt ingezet bij het maaien van de ruim 4.000 kilometer sloten en oevers die het waterschap in onderhoud heeft.

Het maaien is nodig om wateroverlast en verdroging te voorkomen. De machines worden per jaar zo'n 1.300 uur voor maaionderhoud gebruikt en moeten minimaal 10 jaar meegaan. Met de totale aanschaf is 1.200.000 euro gemoeid.

Rouveen

Twee machines zijn vanmiddag afgeleverd op het steunpunt van district 2 van het waterschap in Rouveen. Het zijn twee breedspoortractoren, beide uitgerust met aanbouwkraan met een werkbereik van 8,5 meter en met een 5 meter brede maaikorf. Beide machines zijn zo uitgerust dat ze buiten het maaiseizoen ook voor andere werkzaamheden inzetbaar zijn. Bijzonder aan deze machines is dat ze in transportstand voldoen aan de eisen voor de wegen- en verkeerswet.

Laag-Zuthem

Enkele dagen eerder zijn in district 3 te Laag-Zuthem een breedspoortractor met aanbouw en een z.g. multifunctionele hydraulische kraan in gebruik genomen. Het bijzondere van deze laatste machine is, dat deze de mogelijkheden van een hydraulische kraan combineert met de mogelijkheden van breed-spoortractor. Daarnaast is het lage eigen gewicht en de wendbaarheid door knikbesturing een groot voordeel. Deze machine is uitgerust met een maaigiek met een bereik van 9,5 meter en met een 4,3 meter brede maaikorf. In transportstand blijft de totale hoogte onder de 4 meter. Daardoor wordt ook met deze machine voldaan aan de eisen voor de wegen- en verkeerswet. Door de montage van een dubbel wormwiel met snel-wissel, kan de maaikorf in lengterichting voor, maar ook achter de machine, geleegd worden. Ook buiten het maaiseizoen hoeft deze nieuwe machine niet stil te staan. Zonder giek kan hij worden ingezet als shovel of als graafmachine voor grondwerk, snoeien, sloten in profiel brengen of duikers opnieuw leggen, beschoeiingen, afrastering of damwand plaatsen met behulp van het bijgeleverde trilblok.

Broekland

In district 4 te Broekland is een smalspoortractor afgeleverd die ingezet wordt voor de maai-activiteiten op de bekende schouwpaden in dit gebied.

Het Europees aanbesteden heeft geen "verre" leveranciers opgeleverd. De machines in district 2 zijn geleverd door de Fa. Kooiker van Dieren uit Laag-Zuthem en de machines in district 3 door respectievelijk de firma Wim van Brede te Geldermalsen en de firma Ahlmann te Ammerzoden. De smalspoortractor van district 4 is geleverd door Mechanisatie Raalte te Raalte.