Ingezonden persbericht


Persaankondiging

Nijmegen, 1 juli 2005

Stadsgezichten Nijmegen: lezingen en wandelingen rond 2000 jaar Nijmegen

Het Soeterbeeck Programma en het Thijmgenootschap organiseren in Nijmegen op 8 oktober 2005 een dag vol lezingen, stadswandelingen, muziek en museumbezoeken over de geschiedenis van geleerdheid en geloof in de stad Nijmegen. Stadsgezichten Nijmegen begint om 10.00 uur in de Stevenskerk te Nijmegen en eindigt daar om 16.40 uur.

De oudste stad van Nederland viert in 2005 zijn 2000-jarig bestaan. Het programma laat die dag vele gezichten van Nijmegen zien. De burgemeester van Nijmegen, Guusje ter Horst, opent de dag. Fons Asselbergs, rijksadviseur voor het Cultureel Erfgoed, houdt een lezing over de geschiedenis van stedenbouw en de architectuur van de stad. Peter Nissen, hoogleraar kerkgeschiedenis, besluit de ochtend met een lezing over gelovige geleerdheid.

's Middags kunnen deelnemers kiezen uit verschillende activiteiten in de binnenstad en op de campus van de Radboud Universiteit Nijmegen. In de binnenstad vinden drie stadswandelingen plaats met als thema's voor- en na-oorlogse bouwstijlen, historisch Nijmegen en moderne architectuur. In Museum Het Valkhof kunnen deelnemers de tentoonstelling de Gebroeders van Limburg bezoeken, met befaamd werk van deze middeleeuwse Nijmeegse kunstenaars. In het Architectuurcentrum is een speciale tentoonstelling te bezichtigen. Ook is een rondleiding mogelijk door de voormalige Latijnse School uit de zestiende eeuw. Voor een 'kloostergang' openen drie bijzondere kloosters hun deuren. Op de campus kunnen deelnemers Huize Heyendael, 't Kasteeltje, bezoeken. Hier geeft de universiteitshistoricus Jan Brabers een lezing over de geschiedenis van de Radboud Universiteit. In de Aula leiden de pedel en de kunstcoördinator van de universiteit de gasten rond. In het nieuwe Huygensgebouw van de bètafaculteiten krijgen deelnemers een toelichting op de veelzijdige stedenbouwkundige ontwikkelingen op de campus. In de vernieuwde universiteitsbibliotheek vindt een rondleiding plaats. Het Anatomisch Museum van het UMC St Radboud is open voor een bezoek met rondleiding. Het ruim tachtig meter hoge Erasmusgebouw biedt deelnemers een prachtig uitzicht over Nijmegen en verre omstreken.

De afsluiting van Stadsgezichten Nijmegen vindt plaats in de Stevenskerk. Lieneke Frerichs, neerlandica verbonden aan het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds, geeft een lezing over de schrijver Nescio en Nijmegen. De organiste van de Stevenskerk, Jetty Podt, sluit af met een klein orgelconcert.

De toegangsprijs is ¤ 20,-. Meer informatie op www.stadsgezichten.org of (024) 361 55 55.



Ingezonden persbericht