Gemeente Tilburg

Persbericht, juli 2005

Textielweekend Tilburg op 8 en 9 oktober 2005

Op zaterdag 8 en zondag 9 oktober organiseert het Textielmuseum Tilburg voor het eerst sinds een aantal jaren weer een Textielweekend. Met aantrekkelijke programma's op zaterdag voor textielgeïnteresseerden en op zondag voor het gehele gezin. Ook de galerieën in de omgeving van het museum haken aan bij het Textielweekend met een bijzonder aanbod. Als rode draad door het weekend loopt het onderwerp Žartistiek damastŽ. Dit sluit aan op de twee tentoonstellingen in het museum. Op beide dagen bedraagt de toegangsprijs voor iedereen vanaf 8 jaar 5 euro.

Programma
Zaterdag 8 oktober: Textieldag
Op verschillende locaties vinden bijzondere workshops plaats. Miek Vlamings laat u kennis maken met schilderachtig vilt. Cherilyn Martin combineert nieuwe textielmaterialen. Els van Baarle toont de wisselwerking tussen papier, verf en was en Gil de Vloo neemt u mee in de kunst van het zeefdrukken op stof. De prijs per workshop bedraagt E10,-. Voorinschrijving loopt via Atelier Zijdelings, telefoon 013 5453456 of e-mail kvvught@zijdelings.com. Ook staan er speciale lezingen op het programma van ontwerpers of kunstenaars. Zij nemen de luisteraars na hun lezing mee naar het TextielLab voor een inspirerende ontmoeting. Zo hebben Eugène van Veldhoven, Simone van Eerdenburg, Li Koelan, Wilma Kuil en Jeroen Vinken hun medewerking toegezegd. Daarnaast kunt u bij ongeveer twintig leveranciers terecht voor allerhande textielmaterialen. En de TextielAteliers organiseren een vrolijke Crafty markt. Er is bovendien gelegenheid uw damast te laten bekijken en taxeren door een deskundige van het museum: Caroline Boot (conservator kunst en vormgeving).

Zondag 9 oktober: Textiel- en familiedag
Zondag 9 oktober is een dag met extra aandacht voor het gezin. Op drie verschillende tijden zijn er rondleidingen, speciaal voor kinderen en ook voor volwassenen. U kunt doorlopend met het hele gezin vilten en voor kinderen is er een KinderAtelier ingericht. Tot slot is er een opvoering van een poppentheater. In het TextielLab vindt een wel heel bijzondere activiteit plaats. Vanaf 12.30 uur mogen kinderen een eigen ontwerp (op A4) inleveren, dat direct wordt geweven op het formaat van een vingerdoekje, afmetingen ± 32 cm x 32 cm. Per keer moeten 5 ontwerpen tegelijk worden geweven. Ook kunnen kinderen een eigen pet (of eentje, gekocht in de museumwinkel) laten borduren met hun naam.

Damast als rode draad

Op de begane grond van het museum vindt u de tentoonstelling Artistiek damast van Brabantse bodem, ca. 1900 -1955. Op de tweede etage zijn alle damastontwerpen van sierkunstenaar Chris Lebeau te bewonderen in de tentoonstelling Van Arabesk tot Zwaantje. Het Damastweversgilde Nederland viert haar 20-jarig bestaan. Daarom exposeren de leden hun werk op 7, 8 en 9 oktober op de 3e etage in het museum. Neem ook een kijkje in de koninklijke Damastweverij van het museum! Het Textielmuseum geeft regelmatig toonaangevende Nederlandse ontwerpers en beeldend kunstenaars de opdracht om de textielmachines in het museum in te zetten voor de ontwikkeling van nieuwe dessins. Gerenommeerde kunstenaars en vormgevers als Hella Jongerius, Jurgen Bey, Henk Schiffmacher, Guido Geelen en Peter Struycken maakten ontwerpen voor eigentijds damast. Een brede sortering vindt u in de museumwinkel. Sanny de Zoete, kunsthistorica en damastexpert, bezit de rechten om het tafellinnen van Chris Lebeau opnieuw te produceren. De dessins 'Vlinder', 'Appel', Tomaat' en 'Straalbreking' zijn in de museumwinkel te koop. Ze worden geweven in Ierland en zijn, zoals destijds, uitgevoerd in 100% zuiver linnen damast. Bij de tentoonstelling verschijnt ook een publicatie, getiteld 'Artistiek damast van Brabantse bodem; ontwerpen van Chris Lebeau, André Vlaanderen, Jaap Gidding en tijdgenoten', (uitgave Stichting Zuidelijk Historisch Contact; 124 pp. full colour, verkooprijs E 22,50), samengesteld door Caroline Boot, conservator kunst en vormgeving van het museum en gastconservator Sanny de Zoete.

Gewijzigde openingstijden

Het museum is op zaterdag 8 oktober open van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag 9 oktober van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer informatie & het volledige programma
Het volledige programma staat op www.textielmuseum.nl. Vanaf begin augustus is er een folder verkrijgbaar via telefoon 013 549 45 03.

Galerieën
Ook de galerieën in de omgeving van het museum haken aan bij het Textielweekend. In de periode van 8 tot en met 22 oktober zijn in de volgende galerieën exposities te zien op textielgebied: Galerie Pjotr (exposanten: Ria Fortuijn, Lydi Ubbels, Esther van de Borne, Hanneke Parmentier), Galerie Holtrop (exposanten: Maria Vanhoof, Ad van Hoof), Via Venezia (Japans textiel), LEGIOkunst (exposanten: GEWOON) en Contrast (etnische kleden). Op de website van het Textielmuseum en in de folder van het Textielweekend vindt u het volledige programma. Op zaterdag 22 oktober organiseren de galerieën een wandeling rondom het Textielmuseum, met als thema:" 't schemert in de textiel". Op verrassende locaties zijn optredens en het textielverleden van deze wijk wordt op een bijzondere manier onder de aandacht gebracht. Op uitnodiging van het textielmuseum hebben de galerieën vijf kunstenaars uit de wijk Goirke/ Hasselt geselecteerd die aan de slag zijn gegaan in het TextielLab van het Textielmuseum. De resultaten van deze bijzondere samenwerking worden op zondag 9 oktober om 12 uur aan u gepresenteerd in het TextielLab.

Verblijf

Voor een heerlijk ontspannen overnachting in een van de accommodaties die Tilburg rijk is, kunnen geïnteresseerden terecht bij de stads-VVV. Het kantoor ligt aan de Spoorlaan 364 (tegenover het station). Bellen kan natuurlijk ook, telefoon 0900-2020815 (E 0,35 pm). Internet: www.vvvtilburg.nl

Noot voor de pers (