Politie Noord- en Oost Gelderland

Gelderse Politiedag in teken van aangifte

De Gelderse Politiedag wordt op 8 oktober gehouden in Nijmegen. Op deze dag is er veel aandacht voor het doen van aangifte. Op het hoofdbureau van politie worden rondleidingen gegeven, waarbij bezoekers kennismaken met persoonlijk aangifte doen en internetaangifte. Tijdens deze rondleiding wordt ook een kijkje genomen in het cellencomplex en in het Politie Service Centrum, waar de telefoontjes van 0900-8844 binnenkomen.

Voor wie meer wilt weten over het programma van de Gelderse Politiedag; op de sites van de Gelderse politiekorpsen, de Politieacademie en de KMAR staan de details van het programma. De komende weken zal er steeds meer informatie op de sites verschijnen. Surf naar: www.politie.nl/gelderland-zuid
www.politie.nl/gelderland-midden
www.politie.nl/noord_en_oost_gelderland
www.politieacademie
www.kmar.nl

Aanleiding voor deze dag:

De politie in Gelderland hecht veel waarde aan een goede, snelle en efficiënte service. Daarom kunnen de inwoners van de politieregio's Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden en Noord-en Oost-Gelderland zowel via internet als op afspraak aangifte doen. Aangifte doen gaat dus makkelijk en snel, vaak zelfs vanuit het eigen huis. Aangifte doen is niet alleen belangrijk voor de burger, maar ook voor de politie. Daarom heeft de Gelderse Politiedag op 8 oktober het motto: Doe altijd aangifte!

Waarom aangifte doen?

Meestal heeft de politie een aangifte nodig om een onderzoek te starten. De kans dat een diefstal of vernieling wordt opgelost zonder dat er aangifte is gedaan, is erg klein. Daarnaast is het voor de politie belangrijk om te weten welke problemen er spelen. Als er bijvoorbeeld veel aangiftes van auto-inbraken zijn in een bepaalde wijk of dorp, dan kan de politie daar extra surveilleren.

Wat gebeurt er met een aangifte?

Als er aangifte is gedaan van een delict kijkt de politie allereerst of er voldoende aanknopingspunten zijn om een onderzoek te kunnen starten. Hierbij maakt het niet uit of de aangifte binnenkomt op het politiebureau of via internet. Bij de aangifte kan vermeld worden dat het slachtoffer op de hoogte wil worden gehouden van het verloop van de zaak. Hij of zij krijgt dan bericht als er een verdachte is aangehouden en er een proces-verbaal is opgemaakt. Het onderzoek kan veel tijd in beslag nemen, dus het kan enige tijd duren voordat er nieuws is over het resultaat.

Als er geen onderzoek wordt gestart, dan wordt de aangifte opgeslagen in de politieadministratie. De aangifte kan dan later weer in behandeling worden genomen, bijvoorbeeld als er nieuwe informatie aan het licht komt. Soms lijkt er een verband te zijn tussen een oude en een nieuwe zaak. Ook dan kan een aangifte alsnog bij het onderzoek worden betrokken.

Slachtoffer van een misdrijf? Zo kunt u aangifte doen:

. Via internet
Een nieuwe en snelle manier om aangifte te doen is aangifte via internet. U kijkt op www.politie.nl en klikt op "Internetaangifte". Aangifte doen via internet kan alleen voor diefstal van uw fiets, bromfiets of snorfiets, inbraak in uw auto, vernieling en winkeldiefstal. Als er aanwijzingen zijn wie de dader is, bel dan altijd meteen de politie!

. Op het politiebureau
Als u slachtoffer bent van een ernstiger misdrijf, of u wilt graag persoonlijk aangifte doen, dan kunt u aangifte doen op een politiebureau bij u in de buurt. Dit kan alleen op afspraak. Voor het maken van een afspraak belt u 0900-8844.

. Altijd bereikbaar
De politie is 24 uur per dag bereikbaar. Bel bij spoed 112. Voor overige vragen, meldingen en het maken van een afspraak zijn we 24 uur per dag bereikbaar op 0900-8844.



Politie Noord- en Oost Gelderland