Politie Noord- en Oost Gelderland

'Aangifte doen begint vaak al bij de meldkamer.'

De landelijke politiedag vindt dit jaar in Gelderland plaats in Nijmegen. Een van de thema's van de politiedag is aangifte doen. De politie vindt dit onder meer belangrijk omdat ze dan beter zicht krijgt op wat er in uw woonomgeving gebeurt. Daar kan dan beter op ingespeeld worden, door bijvoorbeeld extra controles of toezicht. Op die manier kan het zijn dat criminaliteit of onveiligheid bij u in de buurt afneemt. Bij het doen van aangifte wordt vaak gedacht aan de gang naar het politiebureau. Maar dat hoeft niet altijd. Aangifte doen begint namelijk vaak al bij de meldkamer.

Een van de politiemeldkamers in Gelderland staat in Arnhem. Zo'n dertig medewerkers zorgen er 24 uur per dag voor dat uw melding wordt aangenomen en behandeld. Soms kan dat een verwijzing zijn naar een andere (hulp)dienst, maar in de meeste gevallen zal er een politieauto naar de melding gestuurd worden. Maar ook in Apeldoorn en Nijmegen staan politiemeldkamers dag en nacht paraat om uw melding aan te nemen.

Getuigen
Meldkamer, de naam zegt het al. Iedereen kan melding maken bij de politie. Vaak is dat een strafbaar feit of een gevaarlijke situatie. Soms is het overlast. Bij strafbare feiten zijn het vaak getuigen die melding maken van wat ze zien. Eigenlijk is dat ook een vorm van aangifte doen. Voor de politie is die eerste informatie heel belangrijk. Het zouden wel eens de eerste bouwstenen kunnen zijn van een onderzoek. De politiemensen die op de meldkamer werken zijn vaak doorgewinterde politiemannen en -vrouwen. En ze zijn er op getraind de juiste vragen te stellen, liefst zo kort en zakelijk mogelijk, zodat er zo snel mogelijk politie gestuurd kan worden naar uw melding.

Veiliger
Zo zijn de regionale meldkamers in Gelderland eigenlijk een soort aangiftecentrales. Waar u 24 uur per dag terecht kunt, bij onraad, verdachte situaties of een misdrijf. Ziet u iets verdachts? Dan belt u 0900-8844. Zijn er bijvoorbeeld levens in gevaar, dan belt u 1-1-2. Door altijd melding te maken van dingen die u niet vertrouwt doet u eigenlijk ook een soort aangifte. En daarmee helpt u de politie het veiliger te maken in uw buurt. De regionale meldkamers in Gelderland zijn in Apeldoorn voor de politieregio Noord- en Oost Gelderland, in Arnhem voor de regio Gelderland-Midden en in Nijmegen voor de politieregio Gelderland-Zuid. En wilt u zien wat de politie zoal doet met uw melding? Kom dan naar de Gelderse Politiedag op 8 oktober in Nijmegen.

Voor wie meer wil weten over het programma van de Gelderse Politiedag; op de sites van de Gelderse politiekorpsen, de Politieacademie en de KMAR staan de details van het programma. De komende weken zal er steeds meer informatie op de sites verschijnen. Surf naar: www.politie.nl/gelderland-zuid
www.politie.nl/gelderland-midden
www.politie.nl/noord_en_oost_gelderland
www.politieacademie
www.kmar.nl