Gemeente Heemskerk


Open dag brandweer Heemskerk

Leden van de jeugdbrandweer helpen kleine spuitgasten tijdens de ovirge open dag HEEMSKERK De brandweer Heemskerk houdt zaterdag 8 oktober 2005 van 10.00 uur tot 16.00 uur een open dag op het complex aan de Cornelis Groenlandstraat 48 te Heemskerk. Er staan diverse demonstraties op het programma.

De brandweer houdt een open dag omdat de belangstelling van burgers voor een bezoek aan de brandweerkazerne groot is. En dat is terecht. De brandweer waakt over de veiligheid van de inwoners van Heemskerk. Daarmee is veel geld gemoeid. Het is dan ook niet vreemd dat mensen willen zien wat er met dat geld gebeurt. Daarnaast vragen veel mensen zich af hoe een brandweerman of -vrouw zijn/haar dag doorbrengt. De brandweer biedt bezoekers van jong tot oud op 8 oktober een gevarieerd programma. Dat alles onder het motto: de brandweer Heemskerk is een dynamisch bedrijf zonder sluitingstijden! Tijdens de open dag staan rondom en in de brandweerkazerne diverse brandweervoertuigen te pronken. Te bekijken zijn twee tankautospuiten, een ladderauto en een regionaal hulpverleningsvoertuig. De jeugdbrandweer van Heemskerk is ook van de partij en er komt een voorlichtingskraam over brandpreventie. Infostands worden ook verwacht van de Brandwondenstichting en van de EHBO.

Brandpreventieweek
Het thema van de brandpreventieweek (5 tot 12 november) is dit jaar: Veilig gebruik van elektrische apparatuur. In de voorlichtingskraam worden allerhande huishoudelijke apparaten getoond en wordt aandacht besteed aan wat er mis kan gaan en waar het gevaar voor brand in schuilt.
Tussen 10.00 en 16.00 uur is er een aantal demonstraties. Te zien is onder meer hoe de brandweer werkt met knip- en spreidgereedschap en met stabilisatiemiddelen en hefkussens. Hoe ga je om met een vlam in de pan? En hoe ga je om met rook? Ook dat wordt gedemonstreerd. Ook de jeugdbrandweer laat een staaltje van zijn kunnen zien. Doorlopend zijn er diverse presentaties. Ook voor kinderen is er van alles te doen en beleven. Zo kunnen ze de spuit richten op het spuithuisje van de jeugdbrandweer en daarmee zelfs een spuitdiploma halen.

Wat doet de brandweer?
Wie denkt dat de brandweer er alleen maar is om brand te bestrijden heeft het mis. Eigenlijk is de brandweer een modern bedrijf dat hulp biedt in allerlei gevaarlijke situaties. De werkzaamheden lopen uiteen van het blussen van brand, het redden van slachtoffers bij een auto-ongeluk, het stoppen van een lek in een tankwagen tot het bevrijden van mensen uit een lift die vastzit. Daarnaast moet de brandweer ook zoveel mogelijk voorkomen dat er brand en ongelukken kunnen plaatsvinden. Hiervoor geven ze adviezen bij bouwvergunningaanvragen en controleren ze gebouwen op brandveiligheid. Ook is het noodzakelijk dat, als er zich toch brand of ongevallen voordoen, de brandweer hier goed op is voorbereid. Dit houdt in dat brandweerlieden regelmatig vaardigheden moeten oefenen. Ook is het van groot belang dat brandweerchauffeurs de routes naar de plaats van brand of ongeval door en door kennen, dat zij weten waar zij water naar boven kunnen pompen en wat de specifieke gevaren van de diversen panden zijn.