Bond van oranjeverenigingen

Persbericht 4 oktober 2005

'De Oranjes, anders bekeken'

Zaterdag 8 oktober komen enkele honderden oranjebestuurders uit het hele land, vanwege het jaarlijkse congres van de Bond van Oranjeverenigingen in Nederland naar Oosterhout (NB). Samen bekijken, bespreken en bediscussiëren zij deze dag het congresthema 'De Oranjes, anders bekeken'. Uiteraard wordt stilgestaan bij het 25-jarig regeringsjubileum van H.M. de Koningin en het 10-jarig bestaan van de Bond.

Het congres start komende zaterdag om 10.00 uur in het Sint Oeldertgymnasium, Warandelaan 3 in Oosterhout met een officiële congresrede van de voorzitter van de Bond, mr. M. Zonnevylle.
Om 10.30 uur begint onder leiding van gespreksleider Jeroen Snel het thematisch deel van het congres, waarin twee inleiders vanuit hun invalshoek 'De Oranjes, anders gaan bekijken.'

De eerste inleider, drs. Coos Huijsen, zal in zijn verhaal de nadruk leggen op de mogelijkheden die het koningschap van de Oranjes biedt als het gaat om natiebeleving in een veranderende wereld. De persoonlijke inbreng van Koningin Beatrix gedurende haar regeringsperiode wordt daarbij besproken.
'Oh jee, de Koningin op de thee!', zo luidt de titel van de tweede inleiding. Spreker Henrik de Groot zal, op basis van zijn kennis over protocollaire zaken, de Oranjes bekijken. Hij doet dit vanuit praktisch-empirische invalshoek. Na de beide inleidingen nemen beide inleiders plaats in een forum. Jeroen Snel leidt vervolgens een discussie in tussen het forum en de congresdeelnemers in de zaal.

Omsteeks 12.00/12.15 uur zal het thematisch deel worden afgesloten. Na de lunchpauze start het middagprogramma van het congres. Ook dit deel van het congres staat in het teken van het gekozen thema.
Congresgangers nemen daarin deel aan 'De tocht der zeven zuchten'. Verschillende culturele, historische en recreatieve onderdelen passeren de revue.

Wanneer u belangstelling heeft om het congres bij te wonen, dan bent u van harte welkom. Voor vragen kunt u contact opnemen met de heer Koos Smit, tel. 071-3613242.

Oranjecomité Oosterhout
Bond van Oranjeverenigingen in Nederland (www.oranjebond.nl) 2 oktober 2005