Internationale dag van de palliatieve zorg

Kwf kankerbestrijding

http://www.kankerbestrijding.nl

KIEZEN STAAT CENTRAAL

Op 8 oktober wordt de eerste Internationale Dag van de Palliatieve Zorg gehouden. In Nederland willen de initiatiefnemers (1) mensen bewust maken van het feit dat patiënten die niet meer beter worden zelf keuzes kunnen maken als het om hun laatste verzorging gaat. Want, populair gezegd: je gaat maar één keer dood. Om een beeld te krijgen van wat in die laatste fase mogelijk is, worden er in het hele land tal van activiteiten georganiseerd.

Onnodige stress en pijn voor terminale patiënten
'Veel mensen die niet lang meer te leven hebben, ervaren onnodige stress en pijn', zegt projectleider Conny Yap. 'Ze zijn niet op de hoogte van de zorg die ze kunnen krijgen zoals goede pijnbestrijding, maar ook een plek om te sterven die men zelf verkiest.' Uit recent onderzoek van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ) blijkt dat 73% ervoor kiest om thuis te sterven. Voor veel mensen is echter onduidelijk wanneer sterven thuis mogelijk is en wat andere voorzieningen kunnen bieden, omdat thuis niet onder alle omstandigheden het beste hoeft te betekenen. De praktijk laat zien dat een op de drie mensen uiteindelijk in een ziekenhuis sterft (bron: CBS,2004).

Het aantal en de verscheidenheid aan voorzieningen binnen de palliatieve zorg zijn de afgelopen jaren enorm toegenomen. Goed opgeleide vrijwilligers bieden ondersteuning bij verzorging thuis, in een bijna-thuis-huis, of hospice. Daarnaast hebben veel verpleeghuizen en ziekenhuizen in toenemende mate een palliatieve afdeling waar de zorg zo persoonlijk mogelijk wordt afgestemd. Al deze mogelijkheden staan op de Dag van de Palliatieve Zorg in de schijnwerpers.

Staatssecretaris Ross aanwezig bij de nationale aftrap
De nationale aftrap vindt plaats op vrijdag 7 oktober in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag, waar staatssecretaris Clémence Ross om 09.30 uur de vernieuwde Keuzewijzer in ontvangst zal nemen. De Keuzewijzer, ontwikkeld door KITTZ (KwaliteitsInstituut voor Toegepaste ThuisZorgvernieuwing), heeft als doel patiënten de weg te wijzen binnen het aanbod van palliatieve voorzieningen.

Nadruk op regionale activiteiten
Op- en rond 8 oktober openen lokale en regionale organisaties de deuren voor het publiek, gaan werkers in de palliatieve zorg de straat op om in gesprek te gaan met het publiek, en organiseren zorgverleners informatiebijeenkomsten. Zo zijn er hospices, bijna-thuis-huizen, en verpleeg- en verzorgingshuizen met een palliatieve unit die een open dag organiseren, worden er regionale radio- en tv uitzendingen gewijd aan het onderwerp, en staan zorgaanbieders op plaatselijke markten om informatie te verstrekken. In een groot aantal lokale kranten wordt aandacht besteed aan palliatieve zorg. Informatie over deze- en andere activiteiten is te vinden op www.dagvandepalliatievezorg.nl

(1) De Nederlandse deelname aan de dag is een initiatief van het Netwerk Palliatieve Zorg voor Terminale Patiënten Nederland (NPTN), KWF Kankerbestrijding, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ), Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC), en Stichting Agora (Ondersteuningspunt Palliatieve Terminale Zorg).


---