Gemeente Alkmaar


Penning van Verdienste voor de heer C.H.P. de Boer

8 okotber 2005

Op zaterdag 8 oktober a.s. om 12.30 uur reikt de burgemeester van Alkmaar mevrouw drs. M. van Rossen, de penning van verdienste in zilver van de stad Alkmaar uit aan de voorzitter van de 8 October Vereeniging "Alkmaar Ontzet", de heer mr. C.H.P. de Boer. De onder-scheiding wordt uitgereikt tijdens de officiële herdenkingsplechtigheid ter gelegenheid van de viering van Alkmaar Ontzet, in de Grote Sint Laurenskerk aan de Koorstraat in Alkmaar.

De heer Cees de Boer krijgt de penning voor zijn bijzondere verdiensten voor de stad Alkmaar als bestuurslid van de 8 October Vereeniging "Alkmaar Ontzet". De Boer was ruim 20 jaar lang een zeer actief bestuurslid. Van 1985 tot 1995 als secretaris en van 1996 tot 2005 als voorzitter. In die periode heeft het bestuur van de 8 October Vereeniging onder de vernieuwende leiding van Cees de Boer, de Ontzetviering toegankelijker gemaakt voor een breder publiek. Daarbij is het historische aspect van de viering in ere gehouden. De onderscheiding wordt nu uitgereikt omdat De Boer terugtreedt als bestuurslid van de Ontzetvereniging.

Van Alkmaar de victorie!
Op 8 oktober 1573 waren het de Alkmaarders die als eersten in de 80-jarige oorlog tegen Spanje een overwinning behaalden, door de Spaanse troepen die Alkmaar belegerden te verjagen en zo Alkmaar te ontzetten. Dit feit wordt in Alkmaar ieder jaar op 8 oktober herdacht en gevierd. De organisatie van het stadsfeest wordt verzorgd door de 8 October Vereeniging "Alkmaar Ontzet". Uitgangspunt daarbij is dat de Ontzetviering een product is voor en door Alkmaarders. In die zin stuurt het bestuur aan op hoofdlijnen en faciliteert de commissies die met hun medewerkers - allen op vrijwillige basis - zorgen voor realisatie van het feest.

Oorkonde
Op de oorkonde die hoort bij de penning van verdienste staat vermeld: `als bewijs van waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor de 8 October Vereeniging "Alkmaar Ontzet" en de stad Alkmaar.'

11 oktober 2005