Gemeente Amsterdam

19e Amsterdamse grachtenrace van start

7 oktober 2005
---
Lisa Neves Gonçalves

Op zaterdag, 8 oktober 2004, gaat weer de roeiwedstrijd door de grachten van Amsterdam van start. Het is voor de 19e keer dat deze 24 kilometer lange race voor roeisloepen wordt gehouden. Er nemen zo'n 140 roeiteams uit heel Nederland deel, waarvan 35 damesteams. Voor het eerst dit jaar is een buitenlands team van de partij afkomstig uit Togliatti in Rusland. Het evenement wordt georganiseerd door de stichting roeisloepen Grachtentocht Amsterdam.

Om 11.00 uur geeft Mark van der Horst, wethouder voor de Haven, het startschot en kan de eerste sloep vanuit het Oosterdok tegenover het Scheepvaartmuseum vertrekken. De laatste sloep vertrekt hier om 13.30 uur. Vervolgens gaat de tocht via de IJhaven, Ertshaven, Amsterdam-Rijnkanaal, Lozingkanaal, Singelgracht, Amstel, Amstelkanaal, Zuider-Amstelkanaal, Schinkel en Kostverlorenvaart, Hugo de Grootgracht, Singelgracht, Leidsegracht, Prinsengracht, Reguliersgracht, Keizersgracht, Leidsegracht, Herengracht, Amstel, Zwanenburgwal, Oude Schans weer naar het Oosterdok, waar ook de finish is. Hier wordt om 14.30 uur de eerste sloep verwacht en de laatste om ca. 17.00 uur.

De snelste roeitijd voor heren tot nu toe is in 1999 door de Hogeschool Holland uit Amsterdam neergezet: 2.10.07. Het snelste damesteam was de Golfbrekers uit Katwijk in 1991: 2.33.50.

Het roeievenement wordt door diverse instellingen en bedrijven gesponsord, waaronder Het Gemeentelijk Havenbedrijf, dat met de sloep de Boomsluiter ook meedoet aan de race. Het Russische team roeit in een geleende sloep, de `Adamanteus', van de Corus roeiploeg, die ook de stuurman levert. De thuisbasis van dit team is de Ladafabriek in Togliatti waar jaarlijks een roeiwedstrijd van maar liefst 90 mijl wordt gehouden.

De grachtenrace bestaat nu twintig jaar en is één keer, in 2002, afgelast in verband met het overlijden van Prins Claus.

Pb-177