Socialistische Partij

Van Velzen voert actie tegen dolfijnenjacht

Zaterdag 8 oktober is de internationale aktiedag tegen de Japanse jacht op dolfijnen. Bij meer dan 20 Japanse ambassades en consulaten wordt door een coalitie van dierenbeschermings-organisaties geprotesteerd tegen de jaarlijkse slachting van dolfijnen en walvissen. SP-Kamerlid Krista van Velzen zal in Den Haag meedoen aan een protest voor de deuren van de Japanse ambassade.

Krista van Velzen Van Velzen: "In Japan worden jaarlijks rond de 20.000 dolfijnen en kleine walvissen op de meest brute wijze afgeslacht. Zelfs pasgeboren en drachtige dieren worden over de kling gejaagd. Dit is niet alleen om dolfijnenvlees in de schappen van de supermarkt te krijgen. Gebleken is dat personeel van dolfinaria direct betrokken is bij deze jacht. Zij pikken er de `beste' dieren uit voor hun dolfinaria. Daarmee legitimeren zij deze barbaarse jacht."

De dolfijnen worden met behulp van geluidsgolven onder het water opgejaagd en vervolgens ingesloten met drijfnetten. De dieren raken vaak verwond of stikken zelfs in hun poging door deze netten te breken. Eenmaal gevangen worden ze levend afgevoerd naar de plaats waar ze geslacht worden. Door de werking van zwaartekracht zakken ze door hun ribben, hun organen worden langzaam geplet en ze verstikken.

Van Velzen heeft minister Veerman van LNV verzocht Japan aan te spreken op deze jacht en de import van dolfijnen uit Japan stop te zetten.

Iedereen is welkom om zich bij de actie aan te sluiten: Zaterdag 8 oktober om 12:00 uur, Tobias Asserlaan 2 in Den Haag Zie ook:

* http://www.earthisland.org/saveTaijiDolphins/