Gemeente Hellendoorn


25 jaar Buurtbus in Hellendoorn â Uitnodiging oud-bestuursleden en oud-chauffeurs

Op 27 september 2005 bestaat de Buurtbus Hellendoorn officieel 25 jaar. De eerste rit werd overigens pas later, op 13 oktober 1980 gemaakt. "Je hoeft niet met de auto, want het busje komt zo." sprak een Twentse wethouder ooit over de buurtbus in zijn gemeente. En zo is het. Al 25 jaar "komt het (buurt)busje zo". Het bestuur van de buurtbusvereniging Hellendoorn wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en nodigt alle oud-bestuursleden en oud-chauffeurs uit om de receptie te bezoeken ter gelegenheid van dit 25-jarig jubileum. Deze receptie op zaterdag 8 oktober van 17.00 - 19.00 uur in Partycentrum De Zandstuve, Dennenweg 11 te Den Ham.

Alleen vrijwilligers
De buurtbus rijdt van maandag tot en met zaterdag volgens een vaste dienstregeling en route. Hoewel de bus van Connexxion is wordt de dagelijkse gang van zaken geregeld door de buurtbusvereniging Hellendoorn. In deze verenigingen zijn de verenigingen voor Plaatselijk Belang Daarle, Daarlerveen, Marle en Hulsen vertegenwoordigd.
Er rijden uitsluitend vrijwilligers op de Buurtbus. Momenteel zijn er ongeveer 25 chauffeurs 'in dienst'. Dit lijkt veel maar deze mensen zijn hard nodig. "Om van de buurtbus een succes te maken heb je voldoende goede chauffeurs nodig." stelt de voorzitter Evert Roelofs. "Zij kunnen niet als de wekker gaat, denken: Ik draai me nog even om, ik heb geen zin."

Vrijwilligersprijs
Dat het werk van de buurtbuschauffeurs gewaardeerd wordt bleek in 1995 duidelijk toen de vrijwilligers van de Buurtbus de Vrijwilligersprijs 1995 ontvingen. Toenmalig wethouder Mensink overhandigde namens de Hellendoorns vrijwilligerscentrale een plaquette aan de toenmalige Buurtbus voorzitter Berkhof. Deze noemde de prijs een kroon op het werk. En zo wordt het ook door de chauffeurs ervaren want de plaquette wordt nog altijd in de bus bewaard.

Nieuwe bus
Getuige de gestage groei van het aantal passagiers voorziet de Buurtbus in een behoefte. Sinds de eerste rit in 1980 zijn er inmiddels ruim 400.000 passagiers vervoerd.
Hoewel het openbaar vervoer onder druk staat is het voortbestaan van de buurtbus in de komende 10 jaar gegarandeerd. In december krijgt de buurtbusvereniging de beschikking over een nieuwe bus, die net als in de "TET-periode", rood van kleur zal zijn.