Gemeente Hellevoetsluis


Persbericht namens waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland en Deltanatuur - open dag op 8 oktober

Excursies, informatiestands, kinderactiviteiten en meer... Kijk, denk, vaar, fiets, wandel en praat mee over water en natuur op Voorne-Putten

Op zaterdag 8 oktober vindt een uitgebreide informatiedag plaats over water- en natuurprojecten op Voorne-Putten. Het evenement is een gezamenlijk initiatief van waterschap Hollandse Delta, provincie Zuid-Holland en Deltanatuur en heeft als thema `Werken aan een Leefbare Delta'. Iedereen is welkom tussen 10.00 en 16.30 uur. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen vrij in- en uitlopen en zelf hun programma samenstellen. De dag vindt plaats in de Zuidlandse Hoeve, Nieuwe Veerdam 2 in Zuidland.

Informatie en ontspanning
De informatiedag is een echte doe-dag met fiets-, wandel- en vaarexcursies, presentaties en kinderactiviteiten. Tal van organisaties zijn aanwezig met een informatiestand. Speciale aandacht is er tijdens verschillende presentaties voor de projecten zoetwatervoorziening (10.45 en 15.45 uur), Spuimonding-West (11.45 uur), Holle Mare - Derryvliet (13.45 uur) en de verschillende waterschapsprojecten zoals Strypse Wetering (12.45 en 14.45 uur).

Deelnamekaarten excursies tijdig ophalen
Er zijn ook unieke excursies naar bijzondere plekjes op en rond Voorne-Putten. Deelname aan de wandel-, fiets- en bootexcursies is gratis. Wel moeten gegadigden op zaterdag 8 oktober eerst een deelnamebewijs halen bij de Zuidlandse Hoeve! Deelname is op eigen risico en vol is vol. De bootexcursie vertrekt om 10.30 uur en 13.30 uur vanuit de haven van Zuidland. De fietsexcursie start om 10.30 en 13.30 uur vanaf de Zuidlandse Hoeve en de wandelexcursie begint om 11.00, 13.00 en 15.00 uur vanaf de Zeedijk/Koekendorpseweg bij de Beninger Slikken.

Werken aan een Leefbare Delta
De informatiedag heeft als thema `Werken aan een Leefbare Delta'. Op Voorne-Putten werken tal van organisaties samen aan de verbetering van het landschap en het water. De binnendijkse waterkwaliteit wordt verbeterd en het natuurlijke karakter van het delta-landschap versterkt. Ook wordt gewerkt aan oplossingen voor de landbouw om wateroverlast bij hevige regen en het tekort aan schoon water in de zomer te voorkomen. Natuur die bij het eiland past wordt ontwikkeld of versterkt. In alle gevallen betekenen de veranderingen meer afwisseling, meer recreatiemogelijkheden, meer natuur en beter water. Kortom: een leefbare Delta.

Meer informatie
Meer informatie over het programma is te vinden op www.deltanatuur.nl. Bellen met vragen kan ook, naar nummer 0900 - 200 50 05 (EUR 0,10 p/min).

Achtergrond
Op tal van plaatsen in de Zuid-Hollandse Delta wordt gewerkt aan verduurzaming van het waterbeheer in combinatie met de aanleg van natte natuur. Een natuurlijker watersysteem zorgt voor een betere waterkwaliteit en is flexibeler bij de opvang van pieken en dalen in het wateraanbod.

De drie initiatiefnemers van de dag (waterschap, provincie en Deltanatuur) slaan de handen ineen om samen te werken aan een Leefbare Delta. Ook tal van andere organisaties dragen hun steentje bij en presenteren hun mening, visie en projecten tijdens de informatiedag.

Meer informatie
De activiteiten vinden plaats in of starten vanuit de Zuidlandse Hoeve, Nieuwe Veerdam 2 in Zuidland. Heeft u vragen, neem dan contact opnemen met Caroline van Kooten Niekerk, van de afdeling communicatie van het waterschap Hollandse Delta, telefoon 078 - 639 71 00 of stuur een email naar c.vankootenniekerk@wshd.nl