Ministerie van Algemene Zaken


1red16050
7-10-2005, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER DE UITLATINGEN VAN MINISTER BOT INZAKE DE OORLOG IN IRAK EN DE

UITLATINGEN VAN MINISTER PECHTOLD INZAKE DE HAAGSE BESLUITVORMING


- MINISTER BOT -


CARASSO:
Wat voor beeld levert het van de politiek op als Bot gelijk zijn woorden terug moet nemen?


BALKENENDE:
Het is natuurlijk een vervelende geschiedenis geweest voor minister Bot en eigenlijk een beetje voor iedereen. Eerst was er een debat in de Kamer, vervolgens heeft minister Bot nog proberen aan te geven in de uitzending van Nova dat hij niet heeft willen tornen aan het kabinetsbesluit van vroeger. Voor hem speelde nadrukkelijk een rol dat als Saddam zich anders had opgesteld dan had je het ook langer kunnen doen.


CARASSO:
Het leek net alsof er een verbod op nadenken staat.


BALKENENDE:
Het is wel zo dat door de indruk die was ontstaan van: hé, vindt hier nu een ander beeld plaats rondom Irak?, is het nu zo dat er een ander signaal vanuit het kabinet komt?, dat er dan wel even iets aan de hand is. Dat is ook de reden geweest waarom ik heb gesproken met minister Bot toen ik onderweg was, toen ik terugkwam van Mali naar Nederland.


CARASSO:
U heeft hem vanuit het vliegtuig gebeld en gezegd: ga even naar Nova en leg uit dat dit een uitglijder is?


BALKENENDE:
We hebben met elkaar gesproken. We hebben zo gezegd de klokken gelijk gezet. En nog eens aangegeven dat wat destijds speelde en waarom we hebben gekozen voor het besluit van destijds.


CARASSO:
Speelt het dan ook dat hij daar niet bij was? Want hij was toen werkzaam in het bedrijfsleven.


BALKENENDE:
Het is natuurlijk ook weer zo dat hij tal van discussies heeft gehad in de Kamer over dit onderwerp. U weet dat er eigenlijk een voortdurende druk is geweest om bijvoorbeeld een parlementair onderzoek te starten. Die discussie komt eigenlijk heel regelmatig terug.


CARASSO:
Hij sprak met verstand van zaken, dan neem ik aan dat hij ook zei wat hij dacht?


BALKENENDE:
Hij heeft die avond gezegd dat er kennelijk sprak is geweest van een slip of the tongue. Hij heeft daarin eigenlijk de bewoording van Maxime Verhagen, van de CDA-fractie nog eens herhaald. Hij heeft zelf gezegd dat hij eigenlijk betreurt dat het zo gelopen was.


CARASSO:
Toch levert het volgens mij wel een beetje het beeld op - dat zie je ook in kranten en in reacties van mensen in radio-uitzendingen - dat er een soort taboe op reflectie over dit onderwerp bestaat.


BALKENENDE:
Die conclusie kunnen mensen trekken. Aan de andere kant, ik heb ook in het debat geprobeerd aan te geven waarom we destijds het besluit hebben genomen zoals we het hebben genomen. Dat zat het in het feit dat Saddam Hussein de internationale regels aan zijn laars heeft gelapt. Hij heeft geen resolutie opgevolgd, zelfs de laatste resolutie,1441, niet. Daar stond ook in: als dat niet gebeurt zullen er serious consequences volgen. We gaan nu met de wijsheid en de kennis die we hebben terugkijken. Daar zit een riskant iets in, namelijk dat je dan de rechtsvraag die destijds speelde op een andere manier gaat bespreken.


CARASSO:
Maar goed, de legitimiteitkwestie van de oorlog heeft Bot niet ter discussie gesteld. U zegt: met de wetenschap van nu is het altijd makkelijker praten, even vrij vertaald. Als u nu kijkt naar de situatie in Irak, denkt u zelf dan nooit eens: misschien hadden we het anders moeten doen?


BALKENENDE:
Nee, want ik vind niet dat als je staat voor moeilijke beslissingen -en natuurlijk was het een moeilijke beslissing destijds - natuurlijk zijn er gewetensvragen. En daar zit je ook mee. Maar destijds hebben we weloverwogen gezegd: wij vinden dat de conclusie moet worden getrokken dat Saddam Hussein zich niet heeft gehouden aan de spelregels en dan mogen er ook consequenties volgen.


CARASSO:
De gigantische puinhoop die is ontstaan is ook vast nooit uw bedoeling geweest?


BALKENENDE:
Ik denk voor niemand. We zien natuurlijk een groot verschil: de militaire interventie was heel kort, en toen was het zo dat iedereen gelukkig was dat het zo kort had geduurd. U weet ook nog de beelden die er waren in Irak zelf van blije mensen die nu eindelijk onder het juk van die dictator vandaan kwamen.


CARASSO:
Maar moet je kijken wat er nu gebeurt.


BALKENENDE:
We zien nu dat wat kwaadwillende groepen, minderheden, het leven van meerderheden op het ogenblik vergallen. Sterker nog, dat men angst en verderf zaait. Dat vind ik ook erg. Daar geen misverstand over. Maar dat kan op zichzelf niet het argument zijn om het te laten zitten. Stel dat we destijds gewoon hadden gezegd: Saddam Hussein , ga maar door. Ik vond dat de heer Van der Staaij van de SGP-fractie het indringend zei: ze praten nu over massavernietigingswapens die er niet zijn, maar laten we ook praten over de massagraven die we wel hebben gevonden. En ook dat is een realiteit.


CARASSO:
Dat was nooit de reden om in te grijpen.


BALKENENDE:
Dat was niet de reden, maar ik wil wel alles gezegd hebben.


- MINISTER PECHTOLD -


CARASSO:
Op de dag dat minister Bot zijn uitspraak deed, zei minister Pechtold van Bestuurlijke Vernieuwing, een relatieve nieuwkomer in de politiek: Den Haag is nog erger dan ik dacht. Er wordt door politici veel met meel in de mond gesproken. Bent u het met hem eens?


BALKENENDE:
Hij heeft in een gesprek met hoofdredacteuren aangegeven hoe er wordt gefunctioneerd en hoe er wordt gepraat.


CARASSO:
Bent u het met hem eens?


BALKENENDE:
Er zullen best eens punten zijn dat politici of wie dan ook met meel in de mond praten. Dat zal best eens gebeuren.


CARASSO:
O ja? Ook in uw kabinet?


BALKENENDE:
Nou ja, meel in de mond. Kijk, het is zo dat als je in een kabinet zit, dan heb je te werken aan eenheid van kabinetsbeleid. En we hebben vaak discussies over wat de opvattingen zijn en hoe vaak hebben we ook niet met elkaar gesproken of je nu als mens of als minister spreekt. Je spreekt niet als mens, je spreekt altijd als minister. Daar moet je van bewust zijn. Dus wat dat betreft begrijp ik de opmerkingen van Pechtold wel een beetje.


CARASSO:
U begrijpt ze wel, maar het hoort er gewoon bij?


BALKENENDE:
We weten allemaal hoe Den Haag functioneert. Kijk, wat het belangrijke is, er is natuurlijk sprake van een afstand tussen Den Haag en de bevolking. Niet alle debatten worden begrepen. Zo is het nu eenmaal. Dus wat moet je nu doen? Dat is zorgen dat je door middel van het laten zien van resultaten probeert die kloof te dichten. Met andere woorden, niet alleen praten over wat niet goed gaat in Den Haag, het gaat vooral om de vraag: hoe kun je het beter krijgen? En daar zijn we mee bezig.


CARASSO:
En is Pechtold zelf een gunstige uitzondering in het Haagse geheel?


BALKENENDE:
Het is een plezierige collega.


CARASSO:
Collega's noemen hem ook wel de Heinsbroek zonder geld.


BALKENENDE:
Ach, we kennen allemaal typeringen, daar hebben we al veel te veel van. We hebben te maken met een enthousiaste minister en dat is ook goed. En het is gewoon plezierig om met elkaar te werken aan het realiseren van je eigen beleidsdoelstellingen, de agenda van de burger serieus te nemen, en ook om te zorgen dat de overheid anders functioneert. En dat is precies een van de taken van minister Pechtold.


CARASSO:
Verfrissend, net als Heinsbroek?


BALKENENDE:
Het is altijd goed wanneer de politiek verfrissend is. Dat proberen we als kabinet ook te doen. Die dingen aan te pakken die we te lang hebben laten liggen.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, MT)