Socialistische Partij

Buitenlandse werkreis = snoepreis

08-10-2005 * Per statencommissie mogen Statenleden per periode van vier jaar een buitenlandse reis maken. Volgens de statenleden die altijd en eeuwig graag met deze reizen meegaan, is het een echte werkreis. De SP gaat vanaf nu alle reizen die gemaakt worden op de site vermelden, zodat de kiezers kunnen zien, waar al hun goede belastinggeld aan op gaat.

Voor elke reis is een budget beschikbaar van circa 30.000 euro. Voor alle commissies bij elkaar is dat dus zo'n 2 ton euro. Deze periode zijn er al werkreizen naar Denemarken en Barcelona gemaakt.

Tot nu toe is er nog nooit een beleidsvoorstel uit voortgekomen. Dat kan ook haast niet, want tijdens deze reizen wordt er vooral getafeld en er worden musea bezocht. Kortom, geen werkreis maar een snoepreis op kosten van de belastingbetaler. De laatste keer dat de SP dat laatste hardop zei in de statenzaal werd door een van de statenleden gevraagd het door de SP gebezigde woord `snoepreis' uit de notulen te halen. Het was namelijk een te groffe belediging.

Tegenwoordig is het een verplichting een reisverslag aan de staten te doen toekomen. In de verslagen die tot nu toe zijn verschenen, wordt altijd hoog opgegeven van de teambuilding die als gevolg van het maken van de reis is toegenomen. Met andere woorden, voor 30.000 euro gemeenschapsgeld aan netwerk en aan achterkamertjespolitiek.