Politie Midden- en West Brabant

Snel politienieuws? Klik op RSS

Landelijke politiedag in regio MW-Brabant groot succes

TILBURG, 8 oktober 2005

TILBURG / BREDA / ST WILLBRORD / GEERTRUIDENBERG: De landelijke politiedag is in de regio Midden en West Brabant een groot succes geworden. Wellicht mede geholpen door het goede weer, hebben naar schatting hebben ruim 20.000 mensen een bezoek gebracht aan één van de vier open dagen. Deze dag is voor het publiek een uitgelezen mogelijkheid om kennis te maken met de vele facetten van het politievak en werkt drempel verlagend.

In Geertruidenberg was de Baantjer speurtocht een groot succes. Er werd een aflevering van de populaire RTL4 serie in scène gezet met de titel: De Cock en de moord op het politiebureau. Veel kinderen deden met hun ouders mee aan de wedstrijd, waarbij ook de volwassenen wel heel erg fanatiek waren. Er konden verder veel politievoertuigen bezichtigd worden en werd met demonstraties van onder andere honden en paarden het werk van de politie inzichtelijk gemaakt. Het geschatte bezoekersaantal is 2000.

In Breda deed het bureau Vlaanderenstraat mee aan de landelijke politiedag. Hier kwamen naar schatting 5000 mensen op de open dag af. Het optreden van het politieorkest de Mid-West Band kreeg veel waardering. Ook hier konden de bezoekers voertuigen van de politie bezichtigen en diverse demonstraties bijwonen. De afsluiting verliep spectaculair toen een YPR tank van de Koninklijke Marechaussee reed over een autowrak dat bij de demos gebruikt was . Hiervoor waren overigens de nodige voorzorgsmaatregelen genomen.

In St. Willebrord kregen ruim 400 kinderen een presentje die meegedaan hadden aan de scholenwedstrijd. Het centrale thema daarvan was verkeersveiligheid . Leerlingen van de groepen 5 en 6 hadden kleurplaten gemaakt, die gedurende de gehele dag in de stands te bezichtigen waren. De winnaars daarvan mogen een bezoek brengen aan de nieuwe brandweerkazerne in Rucphen. De leerlingen van groep 7 en 8 hadden heel creatief nagedacht over de manier waarop zij hun dorp of wijk verkeersveiliger zouden kunnen maken. De prijswinnaars daarvan mogen een bezoek brengen aan het politie opleidingsinstituut De politieacademie in Ossendrecht. De open dag trok hier naar schatting circa 3500 bezoekers.

In Tilburg kwamen in Noord circa 10.000 bezoekers op de politiedag af. De truck waarin bezoekers konden laser schieten trok veel publiek. Ook de demonstraties in het nabij gelegen park van het biketeam, de hondengeleiders en het Arrestatie Team werden druk bezocht. Verder maakte de politieheli nog een spectaculaire landing.

Aan de open dagen deden in veel plaatsen ook partners van de politie mee. Zo kon bij de stand van het Openbaar Ministerie de bezoeker op de foto met toga. Meester in de rechten worden in één dag was het thema. Verder werkten onder meer veel plaatselijke brandweerkorpsen, de GGD, Halt, Jongerenwerk, Takelbedrijven, EHBO, Gemeentelijke Instellingen, Slachtofferzorg en talrijke andere organisaties mee aan deze in alle opzichten geslaagde dag

Auteur: Willem van Hooijdonk