Gemeente Beuningen


Patiënt kan keuzes maken in de laatste levensfase

Activiteiten rondom 8 oktober, de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg in gemeente Beuningen
"Geen dagen toevoegen aan het leven, maar leven toevoegen aan de dagen" (R. Twycross)

Wanneer iemand lijdt aan een ongeneeslijke ziekte, zoals bepaalde vormen en stadia van kanker, komt er een moment dat het levenseinde in zicht komt. Voor patiënt en naasten wordt de kwaliteit van deze laatste levensfase letterlijk van levensbelang. De zorg die gericht is op vermindering van het lijden en het ondersteunen van mensen bij het gaan van die laatste, moeilijke weg, heet palliatieve zorg. Zij bestaat vrijwel altijd uit medische behandeling van klachten en complicaties en verpleegkundige zorg, begeleiding en ondersteuning. Daarnaast bieden vrijwilligers een luisterend oor en geven praktische hulp, als aanvulling op de professionals.

In geheel Nederland worden op 8 oktober activiteiten georganiseerd gericht op alle vormen van zorg aan mensen in de laatste fase van een ongeneeslijke ziekte. Doel van deze dag is om het algemene publiek bekend te maken met de verschillende vormen van palliatieve zorg. De patiënt kan zelf kiezen waar hij of zij de laatste levensfase door wil brengen: thuis, in een hospice, bijna-thuis-huis, verpleeg-of verzorgingshuis of in het ziekenhuis. Ook kunnen vrijwilligersorganisaties in de laatste levensfase op de meeste locaties ondersteuning bieden aan patiënten en naasten.

De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wordt wereldwijd verschillend ingevuld. In Nederland willen we de dag aangrijpen om het algemene publiek duidelijk te maken dat ook in de laatste fase van het leven kwaliteit kan hebben en dat iedereen in deze fase zelf keuzes kan maken. Zo ontstaat ruimte om het leven af te ronden. Het Netwerk Palliatieve Zorg Zuid Gelderland heeft diverse activiteiten georganiseerd in de regio Zuid Gelderland. U treft informatiemateriaal aan in de hal van het gemeentehuis in Beuningen. Bovendien is er een speciale leestafel ingericht van 26 september t/m 8 oktober in de bibliotheek van Beuningen

8 oktober informatiestand in bibliotheek Beuningen Op zaterdag 8 oktober staat er van 10.00-13.00 uur een informatiestand in de bibliotheek van Beuningen. Deze stand wordt bemand door een professionele hulpverlener en een vrijwilliger palliatieve zorg. U kunt bij de informatiestand terecht voor informatie en vragen.

8 oktober artikel De Gelderlander
Ook verschijnt er op zaterdag 8 oktober een groot artikel in dagblad de Gelderlander over keuzemogelijkheden in de palliatieve zorg. Met interviews met betrokkenen, hulpverleners en vrijwilligers.

Meer informatie:
www.dagvandepalliatievezorg.nl
www.palliatievezorggelderland.nl

Palliatieve zorg