Gemeente Delft

Op zaterdag 8 oktober van 13.00 tot 17.00 uur is de jaarlijkse Wijkenmarkt in het Stadhuis en op de Markt van Delft. Bewoners van Delft kunnen daar ideeën opdoen hoe ze in samenwerking met de gemeente en andere organisaties aan de verbetering van hun straat, galerij of buurt kunnen werken. In de wijktenten zijn een aantal van deze initiatieven te bekijken, die het afgelopen jaar door bewoners genomen zijn. En natuurlijk is er om 16.30 uur de uitreiking van het beeld de 'Jonge Hugo' aan de winnende Leukste straat van Delft, door wethouder Jan Torenstra. Dit jaar is er voor het eerst ook door het lezerspubliek van de Delft op Zondag een Leukste straat van Delft gekozen. Honderden Delftse bewoners hebben hun stem uitgebracht.

Voor het Stadhuis staan deze dag 17 grote tenten, zeven zijn er voor de zeven Delftse wijken, de overige voor tal van andere activiteiten. In de wijktenten worden van alle wijken de wijkagenda's gepresenteerd en zijn diverse aanspreekpunten voor de wijk aanwezig, zoals: de wijkcoördinator, de wijkopzichter, wijkagent en de wijkopbouwwerker. In deze tenten kunnen bezoekers ideeën opdoen voor verbetering van hun straat, galerij of buurt. In de wijkagenda's staan de onderwerpen waar het komend jaar in de wijk aan gewerkt moet worden. Bewoners kunnen bij andere wijken zien welke initiatieven daar worden ondernemen. Verder zijn op de Markt diverse (sport)activiteiten en spelletjes en er kan ter plaatse speelgoed bij Speelbal geleend worden.

In het Stadhuis kunnen kinderen meedoen aan een Djembéworkshop van Ngoma of een beest van afval maken. De 'VAK, centrum voor Kunsten' geeft diverse optredens en het Gemeentearchief staat er met prachtige aanbiedingen van Delftse boeken. Ook staan alle inzendingen van de wedstrijd 'De Leukste Straat van Delft 2005' in het Stadhuis tentoongesteld.

17 straten dingen mee naar de titel "Leukste Straat van Delft 2005'. De jury heeft zich uitgebreid over de inzendingen gebogen en kwamen unaniem tot de winnaar. De 'Jonge Hugo' zal dit jaar in de winnende straat geplaatst worden en de bewoners mogen een dag met elkaar uit naar Drievliet of Blijdorp. Ook de winnaar van de publieksprijs wordt om 16.30 uur bekendgemaakt. Zij winnen een middag bowlen in het Karrewiel. De straten die bij de eerste vijf leukste straten horen, krijgen allemaal een zogeheten 'kerstpakket' (een kerstboom of versiering in de straat in december).