Politie Limburg-Noord

Zaterdag 8 oktober: Politie pakt groots uit tijdens Landelijke Politiedag
Datum: 06-10-2005
Tijd bericht: 12:26
Plaats: Venray
De politie Limburg-Noord organiseert de Landelijke Politiedag dit jaar op zaterdag 8 oktober in én bij het politiebureau aan de Leunseweg 4 in Venray. Er zijn voortdurend indrukwekkende demonstraties te zien en er zijn allerlei informatiestands ingericht. Daarvoor worden diverse wegen rondom het bureau afgesloten. De politie en diverse veiligheidspartners zetten tientallen mensen en veel materieel in om het publiek een indruk te geven welke taken ze allemaal hebben. De open dag - die duurt van 10.00 uur tot 16.00 uur - is een uitje voor het hele gezin en een absolute aanrader!

Afwisselend programma
Op deze dag is er werkelijk voor iedereen wat te doen. Zo kunnen bezoekers vingerafdrukken laten afnemen, politievoertuigen van binnen bekijken en natuurlijk de sirenes laten loeien en? zelf abseilen! Het publiek kan tot 12.00 uur zelfs een kijkje nemen in een politiehelikopter.

Spectaculaire demonstraties
De Mobiele Eenheid komt in actie en laat onder andere zien hoe ze molotovcocktails afweren. Een reconstructie van een ernstig verkeersongeval met inzet van politie, brandweer en ambulance geeft een duidelijk beeld hoe een bekneld verkeersslachtoffer bevrijd wordt. Agenten laten zien hoe ze iemand arresteren en politiehonden laten zien wat de kwaliteiten zijn van hun speurneus waarbij het spectaculaire bijtwerk niet zal ontbreken. Daarnaast zal het biketeam demonstreren wat ze in huis hebben.

Veel materieel
Het Korps Landelijke Politiediensten komt met een snelle patrouilleboot en zal enkele agenten te paard inzetten. De Belgische en Duitse politie en de Koninklijke Marechaussee komen ook met een aantal voertuigen. Verder is een compleet SIGMA-team aanwezig. SIGMA staat voor Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie en kan ingezet worden in het veld ter ondersteuning van de ambulancehulpverleners of in een zogenaamd gewondennest.

Uitleg bij informatiestands
In de informatiestands krijgt men onder andere uitleg over 3VO, Bureau Halt, Slachtofferzorg, computercriminaliteit, werving van nieuw personeel, diverse districtelijke projecten en het opsporingsprogramma De Gouden Tip. Het team van De Gouden Tip toont een compositietekening waar de kinderen mee gaan speuren. De kinderen kunnen op zoek naar de verdachte, die ergens op het terrein rondloopt. Als ze hem vinden krijgen ze een leuke attentie.

De jeugd heeft de toekomst
De politie heeft tijdens de Politiedag speciale aandacht voor jeugd en verkeer. Er is bijvoorbeeld een rollentestbank, meer informatie over rijden onder invloed enz. Het publiek kan ook zelf abseilen! En dan is er ook nog een doorlopende filmvoorstelling over politiewerk en jeugdzorg. Rapper Mo geeft met zijn rap een unieke, muzikale tint aan deze dag.

Aandacht voor de kleintjes
Ook aan de kleintjes is gedacht door kindervermaak van de Clinic Clowns met sminck en er staat een luchtkussen om flink op te springen.

Prijsuitreiking
Tijdens de Politiedag presenteert districtschef Ronald Verheggen het winnende affiche 'hoe kan het veiliger' om 12.15 uur tijdens een speciale prijsuitreiking. Eind mei 2005 organiseerde de politie in de Maaspoort in Venlo de eindmanifestaties van het scholenproject Doe effe Normaal. Voor deze eindmanifestaties werd de affichewedstrijd 'hoe kan het veiliger' bedacht. Maar liefst 75 basisscholen uit Noord- en Midden Limburg deden mee aan de wedstrijd en stelden op hun eigen manier een poster op. De Catharinaschool uit Wellerlooi heeft de affichewestrijd gewonnen.

Tips
Neem een fototoestel mee, want het programma staat vol met spectaculaire demonstraties die beslist een foto waard zijn!

De politie adviseert bezoekers van de open dag om te voet, per fiets of met het openbaar vervoer te komen. Dit mede gelet op de beperkte parkeermogelijkheden voor auto's. Automobilisten dienen gebruik te maken van een speciaal ingerichte parkeerplaats aan de Langeweg en reguliere parkeerplaatsen rondom het centrum. Voor de fietsers is er een onbewaakte fietsenstalling bij het Raaylandcollege aan de Antoniusstraat.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.politielimburgnoord.nl