Ingezonden persbericht

IVN Valkenburg aan de Geul
Postbus 7
6300 AA Valkenburg aan de Geul
Tel. 046-4524233

Vogelwerkgroep gaat op zoek naar trekvogels

Vogelwerkgroep Pica organiseert op zaterdag 8 oktober een vogelkijkwandeling in de omgeving van Altembroek. De wandeling start om 9.00 uur bij de Sint Brigidakerk te Noorbeek. Gekeken wordt naar trekvogels. Deelname is gratis, men dient wel te denken aan een verrekijker. Voor meer inlichtingen kan men zich wenden tot Johan van Lierop, tel. 043-6010340.

Lezing over flora en klimaatverandering

Het IVN Valkenburg aan de Geul organiseert op donderdag 13 oktober om 20.00 uur een bijeenkomst in de kasteeltuin Oud-Valkenburg. Spreekster is Loes Pihljamaa, die zal ingaan op de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur.
Dat de voorspelde klimaatverandering nu begonnen is, is voor de meeste mensen die wel eens buiten rondkijken duidelijk : bomen worden eerder groen en veel vogels beginnen vroeger in het voorjaar met broeden. De media melden soms nieuwe zuidelijke soorten in ons land, maar het verdwijnen van andere soorten wordt zelden opgemerkt. Toch is het een feit dat van de ongeveer 1500 wilde plantensoorten, die in Nederland groeien, er 500 op de lijst van bedreigde soorten staan. Veel van deze laatste groep zullen door het warmere klimaat helemaal verdwijnen. Tegelijk verschijnen nieuwe soorten. De verdwijnende soorten zijn zeldzaam omdat ze specifieke eisen stellen, de nieuwkomers zijn juist meestal weinig veeleisende soorten. Wat de gevolgen van de klimaatverandering voor de natuur precies zullen zijn, weet niemand. Er is al veel onderzoek gedaan naar de gevolgen tot nu toe en die voorspellen niet veel goeds voor de toekomst. Deze avond zullen we het hebben over de gevolgen van het warmere klimaat voor de natuur en met name voor de plantengroei.
Het IVN organiseert regelmatig lezingen, cursussen en wandelingen op het gebied van natuur en milieu. Wie meer wil weten over de activiteiten van het IVN Valkenburg aan de Geul, kan daarvoor terecht bij Servé Roebroek, tel. 043-4591561.