Politie Midden- en West Brabant

Landelijke Politiedag op politieteam Rucphen

BERGEN OP ZOOM, 7 oktober 2005

Landelijke Politiedag op politieteam Rucphen

Aanstaande zaterdag 8 oktober wordt op ruim 30 politiebureaus in Nederland de Landelijke Politiedag gevierd. Tijdens dit jaarlijks terugkerende evenement stelt de politie belangstellenden in de gelegenheid vrijwillig een kijkje te nemen in de politiekeuken. In het district Bergen op Zoom is de organisatie dit jaar in handen van politieteam Rucphen.

Rondom het bureau aan de Vinkenstraat in Sint Willebrord zullen tussen 10.00 en 16.00 uur heel wat activiteiten te zien en te horen zijn. De politie presenteert zich in de volle breedte. In een van de ruimten zijn diverse vuurwapens te bewonderen. En natuurlijk zijn er verschillende politievoertuigen te zien. Naast een gewone politieauto tonen de regiopolitie en het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) ook bijzondere voertuigen, zoals een ME-voertuig, een arrestantenbus en een voertuig, van waaruit de snelheid van automobilisten wordt gemeten. Maar zeker de motorliefhebbers zullen hun hart ophalen, want naast een gewone politiemotor heeft het politieteam voor deze dag de hand kunnen leggen op de unieke Harley-politiemotor. Bezoekers, die na al die PKs de smaak te pakken hebben, stellen we in de gelegenheid het vermogen van hun bromfiets of scooter te laten testen op de speciale rollentestbank. Met name voor bezorgde ouders is dit een goede kans voor een betrouwbaar advies, want een overschrijding van het vermogen alleen voor deze gelegenheid niet direct beloond met een bekeuring.

Voor de liefhebbers van actie worden er gedurende de gehele dag demonstraties gehouden op het grasveld voor het bureau. De hondengeleiders laten zien hoe hun trouwe viervoeters helpen bij het verrichten van een aanhouding. En ook de politiemensen van het biketeam laten zien hoe ze werken om een verdachte in de kraag te kunnen grijpen. De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke demonstratie van politie, brandweer en GGD. De hulpdiensten zullen een ongeval met beknelling in scène zetten en het publiek laten zien hoe zij een dergelijk ongeval aanpakken en waarom ze dat zo doen.

Mensen, die na afloop van de dag zeker weten dat zij hun roeping hebben gemist en hun toekomst hebben gevonden, kunnen zich melden bij de stand van Werving & Selectie. Er worden immers nog altijd mensen gezocht, die hetzij als vrijwilliger, hetzij beroepsmatig aan de slag willen als politieman of vrouw.

Binnen het politiedistrict Bergen op Zoom is het min of meer traditie geworden, dat niet alleen de politie zelf, maar ook diverse andere (hulp)organisaties tijdens de Landelijke Politiedag van de partij zijn. De politie staat er immers, als het om veiligheid gaat, niet alleen voor! Zij zullen zich ieder op hun eigen wijze aan het publiek presenteren. De Koninklijke Marechaussee werkt mee, de regionale brandweer is met een hulpverleningsvoertuig en een tankautospuit aanwezig. De GGD Westelijk Noord Brabant is aanwezig met een ambulance. De GHOR heeft haar zogenaamde sigmatent opgesteld een compleet noodhospitaal dat bij calamiteiten in heel korte tijd kan worden opgericht. Takelbedrijf De Jong uit Roosendaal demonstreert een bergingsvoertuig. Rijkswaterstaat laat zien wat zij kan betekenen bij aanrijdingen op de snelwegen en ook de ANWB en de Wegenwacht zijn aanwezig. Ook het Openbaar Ministerie (OM) laat zich tijdens deze dag niet onbetuigd. Heb je altijd al op de foto gewild met toga? Of meester in de rechten willen worden binnen één dag? Dat kan aanstaande zaterdag! Vel ook zelf eens een vonnis in een échte zaak. Ook voor alles wat je het OM altijd al had willen vragen, kan je terecht bij de vele OM-medewerkers. Andere instellingen zoals Novadic/Kentron, Halt, de Raad voor de Kinderbescherming, Bureau Slachtofferhulp en EHBO (afdeling St Willebrord), geven ook acte de presence. Verder is het speciale projectteam Courage aanwezig om voorlichting te geven over de bestrijding van overlast van drugs en gunt de afdeling milieu van de politie de bezoekers ook een kijkje in de keuken .

Speciaal voor de Landelijke Politiedag in Rucphen is een wedstrijd georganiseerd, waaraan in totaal bijna 400 leerlingen van basisscholen in de gemeenten Rucphen, Halderberge en Etten-Leur hebben meegedaan. Het centrale thema was verkeersveiligheid. Leerlingen van de groepen 5 en 6 hebben kleurplaten gemaakt, die gedurende de gehele dag in de stands te bezichtigen zijn. Leerlingen van de groepen 7 en 8 hebben heel creatief nagedacht over de manier waarop zij hun dorp of wijk verkeersveiliger zouden kunnen maken. Zaterdagmiddag om 14.00 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Auteur: Manon Ostendorf