Politie Gelderland-Midden


Persberichten politieregio Gelderland-Midden


* Persberichten Arnhem-Veluwezoom

* Persberichten Rivierenland

* Persberichten West-Veluwe Vallei

Regionaal

---

GELDERSE POLITIEDAG: primeur met nieuwe rollentestbank
Publicatiedatum: 7-10-2005 11:30:36

Op de Gelderse Politiedag op 8 oktober a.s. in Nijmegen kunnen bromfietsers het vermogen van de bromfiets laten meten op een totaal nieuwe rollentestbank. Deze is momenteel volledig in ontwikkeling, maar heeft wel de benodigde certifcaten gekregen. Het apparaat wordt 1 januari 2007 ingevoerd ter gelegenheid van de invoering van het nieuwe kenteken voor bromfietsers. Op de Gelderse Politiedag kunnen bromfietsers kennismaken met het toekomstige apparaat en het vermogen laten meten, zonder dat daar consequenties aan verbonden worden.

Als de politie vermoedt dat een brom- of snorfiets harder loopt, dan is de bestuurder verplicht om mee te werken aan een rollenbanktest. De politie mag het voertuig voor onderzoek zonodig naar een andere plaats overbrengen. Een rollentestbank is een geijkt meetmiddel waarmee ondermeer het vermogen van de brom- of snorfiets (de constructiesnelheid) wordt gemeten. De test op de rollenbank van een bromfiets moet worden uitgevoerd door een beëdigd opsporingsambtenaar. De nieuwe rollentestbank die per 1 januari 2007 wordt ingevoerd, geeft direct de constructiesnelheid aan; het huidige apparaat meet het vermogen in kilowatts waarna volgens een berekening de constructiesnelheid kan worden vastgesteld.

De maximum toegestane constructiesnelheid voor bromfietsen is 45 kilometer per uur; die van snorfietsen ligt op 25 kilometer per uur. Mocht een meting van de constructiesnelheid een overschrijding van dertig kilometer of meer vaststellen, dan wordt de brom- of snorfiets inbeslaggenomen.

Overigens: de maximum toegestane snelheid op de weg is voor bromfietsen 30 kilometer binnen de bebouwde kom en 40 kilometer daar buiten; snorfietsen mogen op de weg niet sneller rijden dan 25 kilometer (zowel binnen als buiten de bebouwde kom).

De nieuwe rollentestbank is te vinden op de locatie Voorstadslaan.

Politie Gelderland-Midden- Bureau Communicatie
Ronald van der Leeden (026-3524721)

---

Gelderland-Midden

West-Veluwe Vallei

---

Oosterbeek - Arnhemse gewond bij ongeval

Publicatiedatum: 7-10-2005 10:57:56

Een 40-jarige vrouw uit Arnhem is vrijdagochtend met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht nadat ze betrokken was geraakt bij een ongeval in Oosterbeek. Het slachtoffer reed omstreeks acht uur op de fiets over de Stationsweg. Ter hoogte van de kruising met de Parallelwegweg naderde een taxi, bestuurd door een 60-jarige man uit Zetten. De taxichauffeur wilde vanaf de Parallelweg de Stationsweg oversteken maar liet de fietsster wel voorgaan. Kennelijk schrok de Arnhemse en remde hard, waarna ze ten val kwam. Daarbij raakte de vrouw gewond.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - vijf man opgepakt na vernielingen

Publicatiedatum: 7-10-2005 10:56:29

De Edese politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag op de Brouwerstraat vijf mannen aangehouden op verdenking van onder meer vernieling en openlijke geweldpleging. Rond twee uur werd bij de politie gemeld dat er op de Telefoonweg vernielingen zouden worden aangericht door een groepje jongeren. Kort daarop zagen agenten op de Brouwerstraat twee mannen die kennelijk dronken waren. Van hen was gezien dat ze op verschillende geparkeerde auto's hadden geslagen en tegen ruiten hadden getrapt. De twee, een 20-jarige man uit het Zeeuwse Goes en een 26-jarige man uit Wolphaartsdijk, werden meteen aangehouden. Kort daarop verschenen er nog drie anderen, een 22-jarige Enschedeër, een 23-jarige man uit Delft en een 22-jarige man uit Haarlem die ook bij de vernielingen zouden zijn betrokken. Ook dit trio werd aangehouden. Op de Telefoonweg bleken van twee panden de ruiten te zijn vernield. Het verdachte vijftal, allen militairen, zijn voor verder onderzoek overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen - Wageninger bekeurd na baldadigheid
Publicatiedatum: 7-10-2005 10:55:45

De Wageningse politie heeft vrijdagochtend proces-verbaal opgemaakt tegen een 20-jarige man uit die stad wegens baldadigheid. Surveillerende agenten zagen rond half vijf in de ochtend op de Haarweg de man lopen met een vlag van een bedrijf. Bij het zien van de agenten gooide de man de vlag weg. De Wageninger werd daarop aangehouden. Nadat de man over het voorval aan de tand werd gevoeld is hij weer vrijgelaten. De vlag bleek afkomstig te zijn van een gebouw aan de Generaal Foulkesweg en zal aan de eigenaar worden teruggegeven.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Nijkerk - tientallen bonnen bij controle Arkerweg
Publicatiedatum: 7-10-2005 10:55:13

De Nijkerkse politie heeft donderdag tijdens een controle op de Arkerweg tientallen bonnen uitgedeeld. Gedurende de ochtenduren werd toezicht gehouden op het inrijverbod. Van de 40 gecontroleerde bestuurders waren er 28 die het inrijverbod aan hun laars lapten. Zij kregen daar een proces-verbaal voor. Daarnaast werden diverse bekeuringen uitgeschreven voor andere verkeersovertredingen zoals niet handsfree bellen en technische gebreken.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---


- einde berichten -