Ingezonden persbericht

Scanner luisteren is verleden tijd

UTRECHT, 20051008 -- Het luisteren naar de hulpverleningsdiensten met een scanner behoort binnenkort tot het verleden. Veel diensten zijn al overgeschakeld naar het gecodeerde C2000 systeem, dat net als het mobiletelefoon netwerk bijna niet is af te luisteren.


Scanners zijn uit, P2000 is in.

Een onderdeel van C2000 is een semafoon-systeem, waarbij de voertuigen of personen opgeroepen worden op hun pager. Deze oproepen worden als radiosignalen verzonden en zijn niet gecodeerd. De oproepen die via dit P2000 systeem worden verzonden kunnen met een ontvanger worden opgevangen en met de juiste software zichtbaar worden gemaakt op een pc.

Het is een kleine stap, die gegevens beschikbaar te maken via een website. Op internet zijn er meerdere 'P2000 monitors' te vinden die vrijwel allemaal gebruik maken van het programma PDW.

Steeds vaker maken fotografen, persdiensten en centralisten gebruik van deze websites.

De amateur radio pagina van PD5HW toonde deze oproepen al enige maanden met succes. Het was echter een tamelijk beperkte website waarbij slechts gekozen kon worden voor een bepaalde regio of weergave van alle regio's.

Daarom is er een betere en dynamische pagina gemaakt, die dat weer kan geven wat iemand graag wil zien. Per regio en/of het uitschakelen van disciplines zoals brandweer en ambulancepersoneel. De bezoeker kan er voor kiezen met een geluidje gealarmeerd te worden al er iets nieuws is binnen de gekozen instellingen.

Ook kan er gezocht worden met een steekwoord tot 7 dagen in het verleden.

De p2000 monitor is te bezoeken op www.pd5hw.nl/p2000

Imre Biacsics




Imre Biacsics