Gemeente Enschede

âZondag paddestoelendagâ

woensdag 05-10-2005

Magische paddestoelen in kinderboekenweek

Op zondag 9 oktober organiseert de afdeling NatuurEducatie van de gemeente Enschede allerlei paddestoelactiviteiten; om 14.00 uur start er een paddestoelwandeling vanuit bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner in het Ledeboerpark en start er een paddestoelen-poppenkastvoorstelling voor kinderen (2^e voorstelling om 15.30 uur). Het thema: "De magie van de paddestoel" sluit naadloos aan bij het thema van de kinderboekenweek voor 2006 : "Magie". Dat worden dus spannende en fantasievolle belevenissen van Jan Klaasen en Katrijn!

Betoverende paddestoel
Jan Klaasen en Katrijn maken een mooie boswandeling door het Ledeboerpark en bewonderen de vele fraaie paddestoelen die zij onderweg tegenkomen.
Er is er eentje die de mooiste en de dikste is en Jan klaasen gaat daar eens een prachtige herfstfoto van maken. Maar als hij vlak bij de paddestoel gaat staan met zijn fotocamera, dan gebeurt er iets vreemds! Jan Klaasen verandert als bij toverslag in een hele dikke bij! Wat nu?
Katrijn schrikt zich natuurlijk een ongeluk en vraagt zich af: wat moet ik nou toch doen?Gelukkig weet agent Groen misschien een oplossing voor dit magische probleemâ¦â¦.

Wie wil weten of het lukt om Jan Klaasen weer terug te toveren uit die dikke bij, moet vlug naar het Ledeboerpark komen op zondag 9 oktober!

Paddestoelwandelen
Wie de paddestoelen in het Ledeboerpark wil bekijken en wat meer wil weten over deze geheimzinnige vruchten, kan zich op zondag 9 oktober bij het bezoekerscentrum aanmelden voor een paddestoelwandeling. Om 14.00 uur vertrekt daar dan een paddestoelengroep onder begeleiding van een ervaren gids van het IVN (Vereniging voor Natuureducatie). Deze gids weet alles van paddestoelen en heeft het juiste antwoord op iedere vraag.
Deelname aan de paddestoelwandeling en de poppenkastvoorstelling zijn gratis.

Paddestoelen in Het Lammerinkswönner
De bezoekers van de tentoonstelling "Magie van de paddestoel" in bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner, worden begroet door een levensgrote Shamaan die iedereen optrommelt om zich te laten betoveren door de paddestoel. Aan de hand van een aantal fantasieverhalen komt de bezoeker heel wat aan de weet over de rol van de paddestoel in de natuur en in de geschiedenis van de mensheid.
Voor jonge bezoekertjes speelt de paddestoel uit het beroemde verhaal "Alice in Wonderland" een belangrijke rol. Deze wonderlijke zwam bezat de magie om iemand heel groot of juist heel klein te maken! Kijk in de spiegel van Alice en beleef wat er met haar gebeurde toen ze een stukje van de paddestoel opsnoepte. Ontmoet alle dieren die Alice tegenkomt op haar reis door Wonderland en luister naar de betoverende muziek van het kabouterhuisje.

Openingstijden en meer informatie
Het gemeentelijk bezoekerscentrum is bereikbaar via de ingang (met de adelaars) van het Abraham Ledeboerpark aan de Hengelosestraat te Enschede. Na 300 meter ligt aan de rechterkant bezoekerscentrum Het Lammerinkswönner.
De openingstijden zijn van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur (november t/m februari 11.00 - 16.00 uur). Op zaterdag en op feestdagen is het bezoekerscentrum gesloten.De toegang en deelname aan de activiteiten zijn gratis.


---