Gemeente Haarlem


26 september 2005

252/2005
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Haarlems Kinderboekenfeest brengt Toneelschuur in magische sferen

Na het succesvolle initiatief van vorig jaar wordt op zondag 9 oktober 2005 voor de tweede maal het Haarlems Kinderboekenfeest gehouden. Van 12.30 tot 14.45 uur en van 15.00 tot 17.30 uur is er in de Toneelschuur van alles te beleven.
Omdat het thema van de Kinderboekenweek 'De Toveracademie' is, staat de hele middag in het teken van magie. De foyer is omgetoverd tot een magische boekenbazaar met een heks, een waarzegster en een slangenbezweerder. Kinderen kunnen een toverfoto van zichzelf laten maken, de koning ontmoeten van Koning die zijn lach kwijt was en de Magische Ganzenbord-Boeken-Quiz spelen. De waarzegster van de Stadsbibliotheek geeft een kijkje in je leestoekomst met haar magische BoekenZeggers. En Muziekcentrum Zuid-Kennemerland laat horen dat muziek eigenlijk ook een soort magie is.
Natuurlijk kunnen er boeken worden gekocht. Plantage Boekhandel Coebergh, Kinderboekhandel Kiekeboek en Boekhandel Bloemendaal presenteren de meest toverachtige boeken uit hun collectie. Nicole de Cock, Thé Tjong-Khing en het duo Suzanne Groenhart en Corina Golsteyn zijn aanwezig om te signeren en een praatje te maken.
In de kleine theaterzaal lezen kinderboekenschrijvers voor uit eigen werk. Speciaal voor deze editie van het Kinderboekenfeest zijn dat schrijvers die iets met magie hebben: Bobje Goudsmit (Afscheidsbrief; Loservirus; Shoe Sjanah en de spinnevrouw), Leny van Grootel (De anti-horror heks; Nog één keer toveren; Annabella van Artis) en Martine Letterie (Het schorriemorrie van De Pruk; Focke en het geheim van Magnus; Berend en de toverkruiden (uit de Berend-serie)).
In de grote theaterzaal zie je vervolgens Kalebas Produkties met de voorstelling 'Kapitein Codjo en de orkaanzee'. Het jongetje Codjo neemt je mee op een spannend avontuur dat begint met een voorspelling in een oud vuurtorenwachterboek.
Voor de kinderen die het programma vanaf 15.00 uur volgen, is er nog wat extra's: het kiezen van de winnaar van het project Lees en Speel. Dit project is opgezet om zoveel mogelijk kinderen bij het Kinderboekenfeest te betrekken. Op drie Haarlemse basisscholen (Piramide, Hannie Schaftschool en J.J. Hamelinkschool) zijn leerlingen vanaf half mei bezig geweest met workshops verhalen vertellen. Dit leverde een aantal spannende vertellingen op, die op film zijn vastgelegd. De beste van elke school worden tijdens het late programma van het Kinderboekenfeest vertoond. Aansluitend zal er gestemd worden voor het allerbeste verhaal.
Een vol programma? Jazeker, maar eenmaal binnen wijst het zich vanzelf. Let op: het kind dat het mooist verkleed komt, wint een prijs. Kijk dus in de kast voor je mooiste magische kleren en kom op zondag 9 oktober naar de Toneelschuur.
Het Haarlems Kinderboekenfeest is bestemd voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Jongere broertjes of zusjes kunnen echter gerust meekomen. In het reguliere filmprogramma van de Filmschuur draait namelijk de animatiefilm Tootletubs & Jyro, die geschikt is voor kinderen vanaf drie jaar. Om aan te sluiten bij het Kinderboekenfeest is Jet Boeke uitgenodigd, de schrijfster van de verhaaltjes over Dikkie Dik. Voorafgaand aan de film zal zij een paar avonturen van de bekende kat van Sesamstraat voorlezen.
Reserveer tijdig bij de kassa van de Toneelschuur: 023-5173910 (ma t/m za van 14-21.45 uur en za+zo van 13.30-21.45 uur). Kaarten kosten E 6,- voor kinderen t/m 12 jaar en E 8,50 voor volwassenen. HaarlemPas met oktober-cheque: kinderen gratis, volwassenen E 2,50.


Noot aan de redactie,

Gemeente Haarlem