Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

Persbericht

Slachtoffers centraal op 3VO-manifestatie Groningen

Groningen,

Het verkeersslachtoffer is de hoofdpersoon van een landelijke manifestatie van 3VO in de Oosterpoort in Groningen op 9 oktober. De Groninger burgemeester Wallage, wetenschappers en maatschappelijke organisaties belichten het slacht-offer vanuit hun eigen deskundigheid, terwijl het Nederlands Kamerkoor en de Dichter des Vaderlands Van Wissen uitdrukking geven aan de gevoelens van de slachtoffers en nabestaanden. 3VO wil met de manifestatie ook laten zien wat burgers en organisatie kunnen doen om ongevallen te voorkomen. Het dagmotto is: Respect All. Elk slachtoffer is er een te veel!

Indringend
Het grote verdriet bij slachtoffers, familie, vrienden en collega's is niet in woorden te vangen. 3VO heeft er daarom voor gekozen het leed zichtbaar en hoorbaar te maken met foto's, kindertekeningen, gedichten, theater, muziek en sprekers.

Jaarlijks sterven bijna 900 mensen in het verkeer, raken meer dan
15.000 mensen ernstig gewond en moeten bijna 100.000 mensen naar de spoedeisende hulp.

Programma

11:00 Opening door 3VO-voorzitter Jaap van der Doef
11:15 Exposities van foto's en kindertekeningen van jonge verkeersslachtoffers, optredens van de Friese groep the Hoitstars, de Groninger straatmuzikant Moti en een verkeerstheatergroep uit Drenthe.
12:00 Dhr. Jacq. Wallage, burgemeester van Groningen, gaat in op de noodzaak de
burger meer te betrekken bij de verkeersveiligheid door te zorgen voor een krachtige samenwerking tussen publieke- en private organisaties.
12:30 Talib Rothengatter, hoogleraar Experimentele- en Arbeidspsychologie, over
ontwikkelingsweg van het nog kleine kind dat leert door nabootsen van gedrag van ouders en volwassenen en het belang van het geven van het goede voor-beeld.


13:00 H.J. Ten Duis, hoofd chirurgie/traumatologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen over zijn ervaringen met binnengebrachte verkeers-slachtoffers.

13:30 Peter Elsenaar, voorzitter van de Vereniging voor Verkeersslachtoffers,
onderstreept het belang van een streven naar nul verkeersslachtoffers.
14:00 Driek van Wissen, Dichter des Vaderlands, laat in een bijdrage zijn licht
schijnen op het fenomeen verkeers(on)veiligheid.
14:30 Leo Samama, directeur van het Nederlands Kamerkoor, geeft aan op welke wijze het koor een bijdrage levert aan het verklanken van maatschappelijke vraagstukken en zal het publiek oproepen het benefietkarakter van het con-cert te ondersteunen. Het koor voert Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms uit. Het betreft de versie voor kamerkoor met piano 4-mains. Op pi-ano Wyneke Jordans en Leo van Doeselaar. De dirigent Marcus Creed staat voor het koor. De toegang is gratis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Dhr. Willem Gielingh

3VO
Regiomanager
w.gielingh@3vol.nl

Dhr. O. Alink
Nederlands Kamerkoor