Red Bull Air Race World Series klaar voor 'Golden' eindstrijd

Red bull nederland b.v.

San Francisco, donderdag 6 oktober 2005 - De ontknoping van het wereldkampioenschap air racing nadert. Komende zaterdag 9 oktober vindt in San Francisco USA tussen de Golden Gate Bridge en het voormalige gevangeniseiland Alcatraz de finale van de Red Bull Air Race World Series plaats. Tijdens deze spectaculaire race waaraan alleen de tien beste aerobatic piloten ter wereld deelnemen, vechten de Hongaarse wereldkampioen Peter Besenyei en de voormalige Amerikaanse Top Gun piloot Mike Mangold om de eindtitel 'Wereldkampioen Air Racing 2005'.

Volgens kenners is Mangold favoriet om voor eigen publiek tot de eerste wereldkampioen in deze nieuwe sport te worden gekroond. Eerder dit seizoen won hij vier van de zes air races. Hij voert met twee punten voorsprong op rivaal Besenyei de lijst aan. De overige acht piloten maken geen kans meer op de titel. Alleen de derde plaats kan nog voor verrassingen zorgen. Zowel Amerikaan Kirby Chambliss, Brit Paul Bonhomme, Duitser Klaus Schrodt en Brit Steve Jones maken nog kans op een podiumplek.

'Het spreekt voor zich dat ik goed wil presteren voor de ogen van mijn eigen fans. En een nieuwe overwinning zou een fantastische afsluiting van het seizoen betekenen,' verklaarde Mangold, winnaar van de races in Rotterdam, Oostenrijk, de UK en Boedapest. 'Maar ik hoef niet te winnen om de wereldtitel veilig te stellen. Ik hoef alleen maar te eindigen vóór Peter (Besenyei) of niet meer dan twee punten achter hem.'

De organisatoren van het evenement verwachten meer dan een miljoen toeschouwers langs de waterlijn in San Francisco. De ontknoping van de World Series is via een live webcast te volgen op redbullairrace.com. De webcast start om 12:45 PST and 15:45 EST.

Over de Red Bull Air Race World Series 2005
De Red Bull Air Race is een adembenemende race in de lucht, waarin de 9 beste piloten ter wereld een parcours afleggen tussen verschillende obstakels terwijl ze verplichte acrobatische figuren vliegen. De piloot die het parcous het snelst aflegt en daarbij het minst aantal strafpunten krijgt, wint. Na zeven races is een prijzenpot van 500.000 dollar te verdelen.

Volledige uitslagen van de race zijn na te lezen op www.redbullairrace.com. De finale van de Red Bull Air Race World Series in San Francisco wordt uitgezonden op zondag 16 oktober om ongeveer 16.30 uur op SBS 6.

Noot aan de redactie,