Stad Brussel


Europalia Russia 2005

BRUSLAND -01.10 > 04.12.2005

Het Schepenambt voor Cultuur van de Stad Brussel en Europalia organiseren samen een kunstenaarsparcours op elf locaties in hartje Brussel. Tien hedendaagse kunstenaars, die vooral de laatste jaren in de Russische schijnwerpers zijn komen te staan, formuleren hun visie op Brussel. Russische artistieke spelregels infiltreren zich twee maand lang in het stadsbeeld en gaan de dialoog aan met diverse locaties zoals de Hortatrap, de Ravensteingalerij, het Muntplein, het Warandepark
De straat is voor de hedendaagse Russische kunstenaar een belangrijk actieterrein geworden. Hij betrekt de toevallige voorbijganger in een artistiek spel dat doet nadenken. In Brussel zal dit niet anders zijn; jong Rusland zal niet nalaten zijn artistieke energie bot te vieren. Het wordt een tentoonstelling voor een breed publiek: van toevallige passanten tot geïnteresseerde bezoeker die met een plannetje in de hand het volledige parcours wil afstappen.


1. Yuri Vasiliev, GardenGarden Russian Red Warandepark

2. Dmitri Tsvetkov, Russia, Wakey, Wakey!
Etalages van Bozar

3. Porolon* (Sergei Shekhovtsov), Love to the Pigeons Ravensteingalerij

4. Irina Korina and Maxim Roganov, White goods Albertinaplein

5. Iced Architects Group, Merry Temple
Hortatrap

6. Yasha Kazhdan and Ksenia Peretrukhina, In Russia, the Earth Sometimes Turns into the Sky
Spanjeplein

7. Dmitri Tsvetkov, Our Boy Is Restraining Himself Bruxelles en scène, Sint-Hubertusgalerij

8. Aleksei Kallima, The Brave Diver
Muntplein

9. David Ter-Oganyan, This Is Not a Bomb
Dansaertstraat + Sint-Hubertusgalerij

10. Escape, Chorus
De Markten

11. Viktoriya Begalskaya, How I can make you happy De Markten

Vernissage: zaterdag 01.10 om 19u30

De Markten
5 Oude Graanmarkt
1000 Brussel

Russische route - 09.10.2005 > 12.02.2006

Brussel heeft meer Russische kantjes dan op het eerste zicht lijkt: het standbeeld van Peter de Grote in het Koninklijk Park, het Academiepaleis waar Willem van Oranje en zijn Russische vrouw Anna Pavlovna vertoefden of de Spoormakerstraat die bekend stond als de straat van de Russische schrijvers Het zijn maar enkele voorbeelden van de bezienswaardigheden op de Russische route die in de stad Brussel werd uitgestippeld.
Daarnaast worden ook plekken buiten het centrum en elders in België aangegeven zoals de Peter de Grote-bron in Spa, de wijk Klein Rusland in Zelzate, de Russische uithangborden op het Falconplein in Antwerpen, enz.
Een gidsje begeleidt de leuke uitstap die alleen, met de hele familie of met vrienden kan gedaan worden.

terug naar het begin