Landschap Noord-Holland

Persbericht

Castricum, 3 oktober 2005

Zoveel mogelijk vogelsoorten tellen op dijk bij Balgzand

Op zondag 9 oktober wordt er op de Amsteldiepdijk tussen Balgzand en het Amstelmeer intensief gekeken naar vogels. Er wordt geprobeerd zo veel mogelijk soorten op één dag te zien. De telling wordt gehouden in het kader van het Balgzandjaar en het sluit aan bij het Amerikaanse initiatief 'Big Sit' waarbij vanuit een beperkte cirkel zoveel mogelijk vogelsoorten worden gescoord.

Iedereen is welkom om met de vogeltellers van Landschap Noord-Holland, Waddenvereniging, Vogelwerkgroep Den Helder mee te kijken. Er wordt geteld van 7.00 tot 19.00 uur vlakbij het Vogelkijkpunt bij Van Ewijcksluis op de Amsteldiepdijk of Korte Afsluitdijk. Er is een goed zicht op het Amstelmeer, de Verzakking én Balgzand. De schatting is dat er wel meer dan 60 verschillende soorten worden gezien. Het is immers trektijd en er worden dan ook veel lijsters, piepers, eenden, ganzen en steltlopersoorten verwacht. Ook rekent men op 5 verschillende soorten roofvogels, waaronder de snelle slechtvalk. Bij oostenwind kunnen zelfs kraanvogels boven het gebied verschijnen.

Het doel van de dag is ook beginnende vogelaars te wijzen op de spectaculaire vogeltrek in dit gebied. Ervaring met vogels kijken is dus niet nodig. Ook mensen die even mee willen kijken zijn van harte welkom. De tellers vertellen graag waarom er op deze plek op de grens van zoet en zout zoveel vogels zijn te zien. Om 12.00 uur wordt er soep geserveerd om de inwendige mens te versterken. Er zijn verrekijkers en telescopen aanwezig.

De 'Big Sit' ontstond begin jaren negentig in de Verenigde Staten en is nu populair in veel landen. Strikt genomen moeten alle waarnemingen gedaan worden binnen een cirkel van 5,2 meter (17 voet) en wordt er 24 uur lang geteld. In Amerika is de Big Sit een hype en 'strijden' er duizenden vogelaars om de eer. In Nederland groeit de belangstelling elk jaar. Op enkele posten worden wel meer dan 100 vogelsoorten gezien.


---