Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Prinses Minima schrijft nieuw kinderboek

EXLOO/MEPPEL ­ Schrijfster Prinses Minima uit Meppel presenteert zondag 9 oktober in Kabouterland in Exloo haar tweede boek. Toversproken is een voorleesboek met spirituele sprookjes voor kinderen. In het kader van Oktobermaand/Kindermaand in Drenthe hebben kinderen die Kabouterland bezoeken - de medewerkers zijn allemaal verkleed als heks - de primeur. De schrijfster leest enkele verhalen voor uit haar boek.

In haar eerste boek, Prinses Minima, het levensverhaal van een bijstandsmoeder, beschreef schrijfster Sabine Neuteboom haar eigen leven. Een verhaal ook dat zo zegt ze nog steeds niet af is en vooroordelen over bijstandsmoeders weg kan nemen. Ze wilde laten zien welke levensloop en omstandigheden vooraf kunnen gaan aan de positie waarin ze nu leeft als bijstandsmoeder. In het boek heb ik willen laten zien dat we geen zielige slachtoffers zijn die elke verantwoordelijkheid uit de weg gaan.

Sabine Neuteboom heeft met Toversproken een boek geschreven met ondeugende hoofdfiguren als ridder Holger. Holger zet zijn paard en zwaard bij het 'grof vuil' en bestrijdt het kwaad vervolgens met schaap en breinaalden. Ze vertelt in een ander verhaal wie God is. "Toveren is een ander woord voor transformatie", zegt Sabine Neuteboom. "In mijn sprookjes gaat het om de kracht van de eenvoud met een knipoog naar de maatschappij."

Wat in het boek vooral naar voren komt is dat kinderen, in dit geval ridder Holger, hun eigen angsten overwinnen. Toversproken is dan ook vooral een opvoedkundig boek geworden over respect, het uitdragen van de schepping, geweldloosheid en dat toverkracht vooral in de kinderen zelf zit. Het wijst de weg naar binnen.

"Ik wil daarmee aangeven dat kinderen hun dromen kunnen waarmaken vanuit hun eigen innerlijke kracht", geeft Sabine Neuteboom aan. "Dat heeft niets met lieflijk of zweverig te maken. Juist niet. Mijn verhalen hebben veel symboliek in zich."

Vooral voor kinderen van zes en zeven jaar is Toversproken bedoeld. Op 9 oktober leest de schrijfster voor en doet ze een bezemdans in het kader van het heksenthema in Kabouterland.