Gemeente Amsterdam

Nieuw kinderboerderij in Oosterpark

Informatiemarkt in Hotel Arena

6 oktober 2005
---
Tamara Van Rompay Het Oosterpark krijgt een nieuwe kinderboerderij met terras. Op zondag 9 oktober is er in Hotel Arena een informatiemarkt.

Bezoekers krijgen op deze inloopmiddag een voorproefje van hoe de kinderboerderij er uit komt te zien en kunnen hun reactie geven. Hoewel het nog geen officiële inspraak is worden alle reacties verzameld en - waar mogelijk - meegenomen in de uiteindelijke plannen van de kinderboerderij.

Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer en Hotel Arena hebben 4 maart jl. de intentie uitgesproken om de verhuizing van kinderboerderij De Dapperhoeve naar het Oosterpark te realiseren. Kinderboerderij De Dapperhoeve ligt nu aan de Tweede Van Swindenstraat. De plannen voor de verhuizing zijn ontstaan, omdat de huidige kinderboerderij eigenlijk te klein is voor een volwaardige kinderboerderij en dringend aan onderhoud toe is. Bovendien is er geen educatief programma.

Oosterpark. Foto: Edwin van Eis

Om de verhuizing financieel mogelijk te maken wordt de nieuwe kinderboerderij gecombineerd met een horecagelegenheid. Hotel Arena zal zowel de kinderboerderij als de horecagelegenheid exploiteren. De Dapperhoeve heeft aangegeven zich goed in deze plannen te kunnen vinden. De nieuwe locatie is het schoolplein naast de voormalige Nooteboomschool, in de noordwesthoek van het Oosterpark.

Stand van zaken

Er wordt een Programma van Eisen (PvE) opgesteld voor de nieuwbouw van de kinderboerderij. In het PvE worden eisen gesteld die de architect mee krijgt om een ontwerp te kunnen maken voor de kinderboerderij. De nieuwe locatie in het Oosterpark is uniek, met veel oude bomen en naast de voormalige Nooteboomschool, een gemeentelijk monument. Er worden daarom strenge eisen gesteld aan de nieuwbouw.

De reacties van de informatiemarkt op 9 oktober worden - waar mogelijk - meegenomen in het concept PvE. Daarna wordt het PvE afgerond en vrijgegeven voor de officiële inspraak, naar verwachting in november-december 2005. Begin 2006 kan het PvE worden vastgesteld door de stadsdeelraad. De bouw van de kinderboerderij met horecagelegenheid kan op zijn vroegst beginnen in de tweede helft van 2006. De oplevering van het gebouw vindt dan plaats in 2007.

Informatie

Zondagmiddag is er bij Hotel Arena, als voorproefje op de nieuwe kinderboerderij, voor jong en oud wat te doen. Zo staat er in de tuin een circustent met o.a. konijnen en geitjes en kan er pony gereden worden. Verder is er een professionele tekenaar die portretten maakt, wordt er geschminkt en is er limonade en lekkers. Voor de volwassenen is er koffie, thee en een drankje.

Datum: zondag 9 oktober 2005 Plaats: Hotel Arena, de Tuinzaal, 's Gravesandestraat 51 Tijd: 13.00-17.00 uur