PERSBERICHT - 2005-09-14

31ste Enkhuizer Klipperrace dit jaar op 9 en 10 oktober

Met wolken strijden om de Zilveren Klipper

De 31ste Enkhuizer Klipperrace is dit jaar op zaterdag 9 en zondag 10 oktober. Dit is een internationaal zeil-evenement met klippers (soms wel 50 meter lang met wolken van 500 vierkante meter zeil), die strijden om de Zilveren Klipper. Een nautisch feest dat het IJsselmeer twee dagen versiert.

Nieuw is dit jaar de mogelijkheid voor het publiek om de wedstrijd vanaf een van deelnemende schepen mee te maken. Een bijzonder moment is op zaterdag de start van het zeilend spektakel, die grotendeels vanaf de wal kan worden meebeleefd..

Vijftig deelnemers
Aan deze editie zullen meer dan vijftig bijzondere schepen deelnemen. Tijdens de eerste race in 1975 waren dat er zes. Dat betekent dat er op zaterdag zo'n 1.300 à 1.400 meter schip ten anker gaat voor de start van de Driestedenrace in het Krabbersgat voor Enkhuizen.

Modeshow
De Klipperrace is een soort modeshow van de Traditionele Chartervaart Nederland. Er wordt met de hooggetuigde één- twee- en driemast klippers gestreden tussen professionele chartercrews, ervaren gelegenheidsbemanningen en opstappers. De wedstrijden staan open voor klippers en aan dit type verwante platbodems met zijzwaarden zoals klipperaken, stevenaken, kasten en kraken.

Zeilprogramma
Op zaterdag is de Driestedenrace met een ankerstart in het Krabbersgat te Enkhuizen en een vrije keuze van route tussen Medemblik, Stavoren en Urk. De deelnemers tonen dan wie het slimst en het snelst over het IJsselmeer kan navigeren. Er wordt gestreden op gezeilde tijd. Op zondag wordt een Wedstrijdbaan gevaren. Zo kon een fout gekozen route op zaterdag eventueel goed worden gemaakt op de Olympische baan van zondag.

Voor informatie: www.klipperrace.nl.

Zie ook het volledige programma >

NOOT VOOR DE REDACTIES
Perscontact Commissie Enkhuizen Klipperrace:
Ties van Os
tel. 0228 315551 (kantooruren), fax 0228 312579, mobiel 06 51 344957 email: tiesvanos@planet.nl

Persplaatsen
Noot (