Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Aardbeving in Pakistan
Onderwerp: Aardbeving in Pakistan
Uitzenddatum: Zo. 9 oktober 2005, 20.15u
Verslaggeving: Cees Overgaauw en Roul Meijer

Pakistan is zaterdag getroffen door de zwaarste aardbeving uit haar geschiedenis. Het officiële dodental ligt al boven de 19.000, maar gevreesd wordt dat het aantal doden zal stijgen tot ruim 30.000. In Netwerk aandacht voor deze ramp.

Kasjmir
De aardbeving had een kracht van 7,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag zoân 95 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Islamabad. Vooral Kasjmir is hard getroffen. De zeker 45 naschokken hebben dit weekend nog extra schade aangericht. Er vielen ruim 42.000 gewonden. Nog steeds worden mensen onder het puin vandaan gehaald van huizen en scholen.

Hulp
Nog steeds zijn er gebieden waarvan het onduidelijk is hoeveel schade is aangericht. Ze zijn afgelegen of geïsoleerd door de verwoestingen. De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft gevraagd om internationale hulp. Na een bezoek aan de getroffen gebieden vroeg hij vooral om financiële hulp, medicijnen, tenten en helikopters.

Speurhonden
Vanuit de wereld is al hulp geboden. Zo stuurt Groot-Brittannië reddingsteams en speurhonden. Ook president Bush heeft hulp toegezegd. Verder komt er hulp uit Turkije, Japan en India. De Verenigde Naties sturen een team van specialisten naar het getroffen gebied.

Links:
Novib (Oxfam Nederland)
Artsen zonder Grenzen