Ingezonden persbericht

S H O

Samenwerkende Hulporganisaties

SHO starten nationale actie voor slachtoffers aardbeving Pakistan

Utrecht, 9 oktober 2005

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben vanavond besloten een nationale hulpactie te starten voor de slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Azië onder het motto Help slachtoffers aardbeving Pakistan. Het giro 800 800 ten name van SHO, Den Haag is hiervoor speciaal geopend. Op dit nummer kan het Nederlandse publiek zijn donaties overmaken.

De omvang van de slachtoffers en de vele duizenden slachtoffers vereisen dat er snel hulp wordt geboden. De SHO hopen dat het Nederlandse publiek de hulporganisaties in staat stelt om direct en op uitgebreide schaal hulp te bieden. Het geld van giro 800 800 wordt bestemd voor Pakistan, India en Afghanistan.

Een aardbeving van 7.6 op de schaal van Richter trof zaterdag 8 oktober het noorden van Pakistan en delen van het aangrenzende India en Afghanistan. Het enorme natuurgeweld heeft volgens de autoriteiten aan zeker 30.000 mensen het leven gekost maar het dodental zal waarschijnlijk aanmerkelijk hoger uitvallen. De schade is kolossaal. De hevige regens zorgen voor grote modderstromen. De paniek en angst onder de getroffenen is enorm.

De verschillende hulporganisaties zijn direct gestart met bieden van noodhulp in de vorm van tenten, medicijnen, voedsel, dekens en drinkwater. Teams zijn in het rampgebied aanwezig om de verdere behoefte aan hulp te inventariseren en de omvang van de ramp vast te stellen.

Via website www.giro555.nl kunnen geïnteresseerden vanaf morgenmiddag op de hoogte blijven van de hulpverlening aan de getroffen landen en het verloop van de Nationale Actie.

De Samenwerkende Hulporganisaties zijn een samenwerkingsverband, dat bij grote crises aandacht vraagt en fondsen werft voor een rampsituatie. De SHO bestaan uit: Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Novib, Stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland.

*****