Het Nederlandse Rode Kruis

09 oktober 2005

Aardbeving richt verwoesting aan in Pakistan: 18.000 doden

Reuters/Danish Ismail/ www.alertnet.org

De aardbeving op 8 oktober had een kracht van 7.6 op de schaal van Richter. Het epicentrum bevond zicht 95 kilometer van de hoofdstad van Pakistan, Islamabad. Het zwaarst getroffen is Kashmir. Volgens regeringswoordvoerders nadert het dodental in Pakistan inmiddels de 18.000. 40.000 mensen zijn gewond geraakt. Ook in India zijn 350 mensen omgekomen.

Tenten, dekens, voedsel
Het Nederlandse Rode Kruis ontving 1 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken om noodhulp te verlenen. Vier experts zijn standby om naar de regio te vertrekken. De Pakistaanse Rode Halve Maan was direct ter plaatse om hulp te verlenen. Tenten, dekens en voedselvoorraden worden naar het rampgebied getransporteerd. In Islamabad werden ambulances naar een ingestort appartementencomplex gestuurd. Op de plek waar het gebouw instortte is een noodhospitaal gebouwd waar de gewonden worden behandeld.

Reuters/Mian Khursheed/ www.alertnet.org

Andere Rode Kruis- en Rode Halve Maan-vereningen komen de Pakistaanse Rode Halve Maan te hulp. De hulpverlening wordt bemoeilijkt door het terrein, dat bergachtig is met zeer weinig infrastructuur. Het is moeilijk de hulpgoederen op de juiste plek te krijgen omdat bijvoorbeeld aardverschuivingen de wegen onbegaanbaar maken. In het gebied is ook een conflict gaande tussen India en Pakistan wat de hulpverlening verder compliceert.

Help mee
De samenwerkende hulporganisaties zijn een actie gestart. U kunt uw bijdrage storten op giro 800800. Zie ook de website van de Samenwerkende Hulporganisaties: www.giro800800.nl