Socialistische Partij

Ongekwalificeerde bijstandoppas slecht idee

09-10-2005 * SP-Kamerlid Arda Gerkens roept staatssecretaris Van Hoof (Sociale Zaken) dinsdag naar de Kamer om tekst en uitleg te geven over zijn voorstel voor de 'bijstandoppas'. De bewindspersoon wil dat bijstandsmoeders, met behoud
van uitkering gaan werken in de voor- en naschoolse kinderopvang die scholen moeten gaan aanbieden.

Volgens het plan van Van Hoof mogen gemeenten de ouders een bonus aanbieden op hun uitkering en ook scholing. De bijstandsmoeders kunnen eventueel hun eigen kinderen meenemen naar de school. SP-Kamerlid Arda Gerkens vindt het een slecht plan: "Voor- en naschoolse opvang moet worden uitgevoerd door opgeleid en gekwalificeerd personeel. Kijk naar de taxibranche: iedereen met een rijbewijs kan autorijden, maar om taxichauffeur te worden moet je toch echt een examen afleggen. Het meenemen van de eigen kinderen is ondoordacht. Hoe kan een baby van 9 maanden rusten tussen kinderen van 4 tot 12? Dan moet je die opvang ook nog eens gaan aanpassen voor hele kleine kinderen."

De SP wil een bredere blik op de kinderopvang. Een combinatie van opvang en school is wel mogelijk, maar vraagt juist meer investering in de kwaliteit. Bovendien is flexibiliteit een belangrijke voorwaarde. "Maar dat betekent natuurlijk ook flexibiliteit van werkgevers," aldus Gerkens.