Van Hoof neemt toekomst kinderopvang niet serieus

Abvakabo fnv

In een vraaggesprek met De Telegraaf zegt staatssecretaris van Hoof dat de 90.000 bijstandsmoeders in ons land aan de slag moeten in de buitenschoolse opvang. Deze bijstandsmoeders zijn vrijgesteld van sollicitatieplicht omdat ze kinderen onder de vijf jaar hebben. Door met behoud van uitkering enkele uren per dag te gaan werken in de buitenschoolse opvang worden zij volgens Van Hoof gereed gemaakt om in een later stadium de arbeidsmarkt op te gaan.
'Uit de uitspraken van Van Hoof wordt duidelijk dat hij onvoldoende kennis heeft over het werk van leidsters in de buitenschoolse opvang of dit werk niet serieus neemt. Daarnaast schetst Van Hoof een te rooskleurig beeld van de effecten op de latere arbeidsmarktpositie van bijstandsmoeders,' zo meent Corrie van Brenk, landelijk bestuurder Kinderopvang ABVAKABO FNV.

Van Brenk denkt dat noch de kinderopvang noch de bijstandsmoeders zelf baat hebben bij de plannen van Van Hoof: 'Van Hoof vergeet, evenals zijn partijgenoot Van Aartsen een week eerder, dat professioneel en kwalitatief hoogstaande kinderopvang alleen kan worden geleverd door goed opgeleid personeel en niet door de inzet van op dit terrein ongeschoolde krachten'.

Voor wat betreft de arbeidsmarktpositie van bijstandsmoeders merkt Van Brenk op: 'Het is waarschijnlijker dat werkgevers deze 'goedkope' bijstandsmoeders na verloop van tijd bedanken voor hun inzet en de laan uit bonjouren dan dat zij een vaste baan krijgen aangeboden. 'Als de overheid zich werkelijk zou willen inzetten voor een verbetering van de arbeidsmarktpositie van deze bijstandsmoeders, dan zou zij moeten investeren in een fatsoenlijke opleiding en hen niet ongeschoold zonder perspectief op een vaste baan de markt op te sturen', aldus Van Brenk. Algemeen geldt dat het diploma MBO-SPW kwalificatieniveau 3 bevoegdheid geeft tot uitoefening van de functie van groepsleidster. 'Deze kan ook in deeltijd worden gevolgd', zo tipt van Brenk de staatssecretaris.

ABVAKABO FNV hoopt dat Van Hoof in het vervolg beter nadenkt over de materie en vervolgens komt met duurzame voorstellen voordat hij zich laat verleiden tot 'goedkope' uitspraken in de pers.


---
Wilt u meer weten over de kinderopvang, kijk op www.abvakabofnv.nl/kinderopvang of neem contact op met:
Ingeborg van Kints, persvoorlichter (079) 35 36 319 of (06) 5336 2330

ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.