Gemeente Alkmaar


Nieuwe brandweerkazerne aan Helderseweg

Alkmaar, 15 september 2005

Als het aan het college van B&W van Alkmaar ligt komt er een nieuwe brandweerkazerne aan de Helderseweg, naast het stadskantoor. Op die plek bevindt de zijvleugel van het stadskantoor met daarin een vestiging van Brijder Verslavingszorg. De Brijdervestiging blijft op die plaats en zal worden gemoderniseerd en aangevuld met het aanloopcentrum dat nu nog aan het Mallegatsplein zit. De toekomstige kazerne vervangt de huidige kazernes aan de Koningsweg/Paardenmarkt en het Nollenoor. De locatie naast het stadskantoor is vooral geschikt omdat vandaar uit de brandweer binnen de wettelijk gestelde normen en tijden bij een brand of de calamiteit kan zijn. Tezamen met de kazernes in Koedijk en Oudorp heeft de Alkmaarse brandweer straks een dekkingspercentage van 80% of meer, hetgeen overeenkomstig het landelijk gemiddelde is. Als alle plannen doorgaan kan het pand nog voor 1 november 2008 in gebruik worden genomen.

Om nu al te kunnen beginnen met de voorbereidingen vraagt het college de gemeenteraad om een voorbereidingskrediet van EUR 250.000. De commissie Bestuur en Middelen van de Alkmaarse gemeenteraad vergadert 11 oktober a.s. over de locatie van de brandweerkazerne. Met de komst van een nieuwe kazerne aan de Helderseweg is een bedrag gemoeid van naar schatting EUR 10 miljoen.

Een goede plek
Na een intensieve studie naar een goede plek voor de kazerne is de keuze gevallen op het terrein naast het stadskantoor. Andere plekken die eveneens onderzocht zijn, maar om uiteenlopende redenen afgevallen, zijn:

* Het stationsgebied, nabij de spoorwegovergang, zijde Stationsweg
* Voormalige Vegro locaties: (locatie aan het Noordhollands kanaal en Parcadelocatie)

* Het Nuon-terrein aan de Helderseweg

* Parkeergarage achter het Stadskantoor op het Kanaalschiereiland
* De huidige plek van het Horizoncollege aan de van Oostsanenkade
* De huidige plek van de brandweer aan de Koningsweg

Alle plekken zijn beoordeeld op onder meer de volgende criteria:
* Brandweerdekking (hoe snel kan de brandweer ter plaatse zijn)
* Uitrijmogelijkheden via nabijgelegen straten en kruispunten
* Inzet van vrijwilligers

* Ruimte voor bouw nieuwe kazerne plus functies
* Stedenbouwkundige criteria en milieu

* Termijn waarbinnen de kazerne opgeleverd kan worden
* Kosten

Nadere uitwerking
Nu het college een keuze heeft gemaakt is het woord aan de gemeenteraad. Daarna zal het plan verder uitgewerkt moeten worden. Zo zullen onder meer afspraken over de bouwhoogtes moeten worden gemaakt. Ook wordt bekeken hoe geprofiteerd kan worden van de busbaan die, in het kader van het Bus-on-line project, langs de kazernelocatie loopt. Voorts moeten de noodzakelijke procedures voor onder meer ruimtelijke ordening en milieu worden doorlopen en zal gediscussieerd moeten worden over parkeerdruk en -voorzieningen. Rondom de planontwikkeling zal nadrukkelijk met groeperingen in de Spoorbuurt, Stichting de Brijder en overige belanghebbenden overleg worden gepleegd.

Vorig jaar nog koerste het gemeentebestuur op een nieuwe kazerne bij de Westerweg en een uitrukpost bij de Schelphoek. Maar onderzoeken wezen uit dat de brandweer vanuit die locaties in combinatie met de kazerne aan het Nollenoor niet volgens de gestelde normen in verschillende delen van de stad zou kunnen zijn in geval van een brand of calamiteit. Deze situatie vond het college onaanvaardbaar; veiligheid staat voorop. Daarom is gezocht naar een nieuwe locatie.

19 september 2005