Gemeente Bolsward


woensdag 21 september 2005

Overkapping & Restauratie Broerekerk

Op 11 oktober geven we het officiële feestelijke startsein voor de restauratie en overkapping van de Broerekerk om ongeveer 17.00 uur op het Broereplein.

De werkzaamheden bestaan globaal uit: 1. Het maken van een betonvloer op heipalen onder de kerk om verzakking tegen te gaan. 2. Het restaureren van de gevels. 3. Het overkappen van de kerk met een glazen constructie om de kerk te beschermen tegen weersinvloeden.

De restauratiewerkzaamheden aan de kerk worden uitgevoerd door Jurriëns / Bouw 75 uit Workum. Voor de overkapping zorgt Octatube uit Delft.

Verzakking Vorige week is men al gestart met het verwijderen van de bestrating in de kerk. Daarna graaft men de vloer af tot de onderkant van de kerkmuren. Aan het eind van deze maand of het begin van de volgende maand starten de heiwerkzaamheden. De palen hebben een lengte van ongeveer 11 meter. Het is de bedoeling dat er op deze palen een betonvloer wordt aangebracht waar de kerkmuren op kunnen steunen. Dit is om verzakking van de kerk tegen te gaan. Om erge trillingen te voorkomen, worden de gaten voor de heipalen voorgeboord. Tijdens de voorbereiding is de staat van de kerk en de omliggende gebouwen nauwkeurig in kaart gebracht. Mocht er dan onverhoopt toch schade ontstaan tijdens het heien, dan weten we welke schade hierdoor is ontstaan en kunnen we dit met de betrokken partijen regelen. De heiwerkzaamheden zullen ongeveer 6 weken duren. Voor de afwerking komen er zandstenen tegels op de betonvloer.

Beplanting De twee bomen voor de Broerekerk moeten verplaatst worden. Ze worden de komende weken teruggesnoeid en de wortels van de bomen worden doorgestoken. Het doel is de bomen in het voorjaar te verplaatsen naar een andere plaats, als het kan komen de bomen terug op het Broereplein. De beplanting aan de zijkant van de kerk (Schuttershof) wordt weggehaald.

Overkapping De bedoeling is om begin 2006 te starten met de glazen overkapping. Hiernaast ziet u een impressie van hoe de overkapping er uit komt te zien.

Bouwvergunning Afgelopen dinsdag heeft de gemeenteraad van Bolsward een besluit genomen over de ingediende bezwaarschriften tegen de bouwvergunning. De raad heeft de ingediende bezwaarschriften ongegrond verklaard.

Contact Tijdens de restauratie houden we u op de hoogte van de voortgang via deze Nieuwsbrief. Ook leest u over de voortgang van de werkzaamheden op de komende Bruggepaginas in het Bolswards Nieuwsblad. Als u vragen heeft over de werkzaamheden bij de Broerekerk, kunt u contact opnemen met de uitvoerder dhr. Gerben Keizer 06- 51 26 08 98