Technische Universiteit Eindhoven

4 oktober 2005

PERSBERICHT

Hartklep uit babybloed
Nog vóór de geboorte een babyhartklep maken. Van celweefsel dat tijdens de zwangerschap van de baby zelf is verkregen. Het lijkt sciencefiction, maar het is in de toekomst mogelijk. Simon Hoerstrup is er in geslaagd om uit een combinatie van stamcellen uit de navelstreng en uit het bloed van de navelstreng spierweefsel te kweken waarmee een babyhartklep gemaakt kan worden. Dit opent de weg naar technieken om in de toekomst pasgeborenen met defecte hartkleppen in één keer van een blijvende vervangende hartklep te voorzien. Hoerstrup verdedigt zijn proefschrift dinsdag 11 oktober aan de TU/e.

Jaarlijks hebben in Nederland ongeveer 2000 pasgeborenen hartproblemen, en bij ongeveer 50% leidt dit tot chirurgische ingrepen aan de hartkleppen. Zon ingreep is niet zonder risicos. Omdat kunststofhartkleppen niet meegroeien met het lichaam, moeten deze nog gemiddeld 3 keer operatief worden vervangen door grotere exemplaren. Met elke ingreep neemt de kans op overlijden van de babys toe.

Schapen
Er bestaat tot op heden geen goede remedie voor deze problematiek. De enige manier om in de toekomst herhaalde hartoperaties aan pasgeborenen te voorkomen is om hartkleppen te ontwikkelen die met het lichaam meegroeien. Al ruim twintig jaar geleden zijn onderzoekers begonnen met het ontwikkelen van lichaamseigen hartkleppen. De uitdaging daarbij is om uit cellen van de patiënt een eigen hartklep te laten groeien die stevig genoeg is om een heel leven mee te gaan. Deze ontwikkeling is inmiddels zo ver gevorderd dat er al schapen rondlopen met eigen hartkleppen, de stap naar de mens valt binnen enkele jaren te verwachten.

Navelstreng
Het probleem bij pasgeborenen is het afnemen van lichaamseigen cellen. Een paar weken na de geboorte moet de hartklep operatief worden vervangen. Een te korte periode om van een paar cellen een eigen werkende hartklep te kweken. De kunst is om ruim vóór de geboorte babycellen te verwerven en die tijdig op te kweken naar een hartklep vlak na de bevalling. Volgens Simon Hoerstrup is met weinig risico voor de baby een stukje van de navelstreng af te nemen met een punctie. De stamcellen, die in de navelstreng en het bloed van de navelstreng ruim aanwezig zijn, heeft hij gebruikt om spierweefsel te creëren voor de hartklep.

Er moeten nog enkele stappen worden gezet voordat deze techniek klinisch kan worden toegepast bij pasgeborenen. De grootste hindernis ligt in de korte tijd die voorradig is om enkele stamcellen te laten uitgroeien tot een volledige hartklep. In zijn vervolgonderzoek zal Simon Hoerstrup dan ook hier de meeste aandacht aan besteden.