Gemeente Den Haag

oktober (2005)
Intensievere samenwerking in aanpak loverboys in Den Haag (11 oktober)

Den Haag heeft als één van de eerste gemeenten in Nederland een plan van aanpak loverboy-problematiek. In het plan worden activiteiten aangekondigd om te voorkomen dat meisjes slachtoffer worden en jongens dader. Ook zijn in het plan afspraken vastgelegd tussen alle in Den Haag betrokken organisaties over goede hulpverlening en opvang van slachtoffers en over het opsporen en vervolgen van daders. Het College van B&W stelt structureel 75.000 euro extra beschikbaar voor voorlichting op scholen.

In Den Haag houden vijftien instellingen zich bezig met de problematiek rondom loverboys en hun slachtoffers. Loverboys zijn jongens die proberen meisjes de prostitutie in te lokken. Er zijn afspraken gemaakt over een voorlichtingscampagne, voorlichting aan ouders van potentiële slachtoffers en daders en deskundigheidsbevordering van intermediairen en professionals. Ook is er veel aandacht voor preventielessen op Haagse scholen. Met het lespakket Wat jij wil, weerbaar tegen loverboys wordt tegemoet gekomen aan de vraag van scholen zelf om meer informatie.

Om te voorkomen dat jongens loverboys worden is het mobiel jongerenteam actief op straat aanwezig. Het team benadert jongeren en geleid ze indien nodig door naar het jeugdinterventieteam van bureau Jeugdzorg. Op dit moment zijn er geen concrete cijfers over het aantal loverboys of slachtoffers in Den Haag. Eenduidige registratie van loverboys en hun slachtoffers is daarom een belangrijk aandachtspunt

Het college van B&W heeft voorgesteld vanaf 2006 jaarlijks 75.000 euro extra beschikbaar te stellen voor de aanpak van de loverboyproblematiek. In totaal wordt er daarmee jaarlijks ruim 142.000 euro geïnvesteerd in de aanpak.