PERSBERICHT - 2005-10-11

De helft gaat lekker weg in eigen land


1,2 miljoen Nederlanders op herfstvakantie

Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht dat zon 1,2 miljoen Nederlanders de komende herfstvakantie benutten voor een korte vakantie. De helft van de toeristen (600.000) blijft in Nederland, en de andere helft van de Nederlandse vakantiegangers gaat op vakantie naar het buitenland. Het NBTC verwacht dat de eerste week (15 t/m 21 oktober) van de herfstvakantie zon 700.000 vakantiegangers op pad zullen gaan, de tweede week houden zon half miljoen Nederlanders vakantie.

De herfstvakantie 2005 laat een vergelijkbaar beeld zien ten opzichte van 2004. Ook dit jaar vindt de herfstvakantie gespreid plaats. In de periode van 15 tot en met 23 oktober 2003 hebben de regios Midden en Zuid vakantie. Voor de regio Noord valt de herfstvakantie in de periode 22 tot en met 30 oktober.

BUNGALOW IN TREK
In Nederland zal wat betreft accommodaties de bungalow in trek zijn. De Nederlandse vakantiegangers pakken voornamelijk de auto als vervoermiddel. Veel gezinnen met kinderen zullen erop uit trekken voor een leuk dagje uit. Naast het uitwaaien op het strand en wandelen in de bossen, zal een bezoek aan een museum of attractie ook populair zijn.
Om de vakantieganger op een idee te brengen voor een dagje uit, bij Madurodam staat de herfstvakantie in het teken van Pinkeltje, en tussen 15 en 23 oktober staat Eindhoven met de Dutch Design Week in het middelpunt van de (inter)nationale belangstelling als het Nederlandse centrum van Design. Maar u kunt ook uw kennis opdoen, want voor de 20ste keer vindt dit jaar, van 19 tot en met 26 oktober 2005, de WetenWeek plaats! Ruim 140 universiteiten, bedrijven, musea, Science Centra en andere kennisinstellingen zullen in deze week hun deuren voor het publiek openen. Of u kunt heerlijk onderdompelen in LEGO, want van 20 tot en met 25 oktober 2005 vindt in de IJsselhallen in Zwolle voor de vijfde keer LEGO WORLD plaats. Of ga juist griezelen in de kou, want tot en met 30 oktober is de nieuwe archeologische tentoonstelling 'Ötzi, de gletsjermummie' nog te zien in het Drents museum in Assen. Nog meer tips voor een dagje uit staan op www.holland.com en www.lekkerweg.nl.