Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

100 miljoen liter brandstof met korting getankt op vertoon ANWB-lidmaatschapskaart

Den Haag, 11 oktober 2005

Sinds de start in juli 2003 is in totaal 100 miljoen liter brandstof met korting getankt op vertoon van de ANWB-lidmaatschapskaart. Een kwart miljoen ANWB-leden heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om te tanken met korting bij de aangesloten tankstations. Hiermee bespaarden de deelnemers gezamenlijk ruim 3,5 miljoen euro. Een aantal deelnemers kwam tot een besparing van bijna 1000 euro. Uit eigen ANWB onderzoek blijkt dat slechts één op de vijf leden weet dat zijn lidmaatschap recht geeft op tanken met korting. Vandaar dat de ANWB vandaag een campagne begint om dit onder de aandacht van haar 4 miljoen leden te brengen.

Ieder ANWB-lid heeft het hele jaar door recht op 5 eurocent korting. Na 1000 liter komt er voor elke liter 1 cent bij en bedraagt de korting zelfs 6 eurocent per liter. Aanmelden is niet nodig. De korting wordt met behulp van de ANWB-lidmaatschapskaart door de pomphouder elektronisch geregistreerd bij de kassa en doorgegeven aan de ANWB. De ANWB registreert en beheert het kortingstegoed en keert dit, op verzoek van het ANWB-lid, uit via diens bank- of gironummer. De groei van het kortingstegoed kan via anwb.nl worden gevolgd.

De korting wordt bepaald aan de hand van de gemiddelde landelijke adviesprijs en is voor alle producten (euro 95, diesel, LPG, super plus, super met loodvervanger) gelijk. Als de brandstof aan de pomp goedkoper is dan de gemiddelde adviesprijs, wordt een deel van de korting aan de pomp gegeven en valt de ANWB korting lager uit. Wie aan de pomp meer betaalt dan de adviesprijs, bouwt een hoger kortingstegoed op. Elke deelnemer krijgt voor elke getankte liter in elk geval 1 eurocent korting. Dus los van de lokale prijssituatie is tanken met een ANWB-lidmaatschapskaart altijd voordeliger.

De ANWB werkt samen met 500 bemande tankstations van verschillende merken, verspreid over Nederland. Bij de thans 28 (onbemande) ANWB Tankstations in Nederland ontvangen ANWB-leden een extra korting door gebruik te maken van de lidmaatschapskaart. De korting wordt direct verrekend in het bedrag. Op de website anwb.nl is een actuele lijst met deelnemende tankstations te vinden. Wie onderweg is in Nederland en bij het dichtstbijzijnde station met korting wil tanken, kan een sms-bericht naar de ANWB sturen. Per omgaande komt een sms-bericht terug met het adres waar dit tankstation is gevestigd.

Uit een enquête onder de deelnemers aan het tanken met het kortingsprogramma is naar voren gekomen dat 60% om die reden klant is geworden bij het tankstation dat korting aan ANWB-leden geeft. Verder blijkt dat leden bereid zijn vier kilometer om te rijden om bij één van deze stations te profiteren van de korting.

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)