Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Persbericht

11 oktober 2005

51 scholieren gaan in Leiden alvast studeren

Maar liefst 115 leerlingen uit 5 vwo hebben zich aangemeld om eind oktober 2005 te beginnen met het Pre-University College van de Universiteit Leiden. Deze leerlingen zijn afkomstig van 22 scholen uit de regio. Uiteindelijk zijn 51 leerlingen geselecteerd voor dit programma, waarin getalenteerde 5- en 6-vwo-scholieren al tijdens hun schooltijd intensief kennis maken met de universiteit.

In 2004 is het Pre-University College van start gegaan met 66 belangstellenden, van wie er na de selectieprocedure 53 overbleven. Dat dit eerste jaar een succes was, blijkt wel uit de toegenomen belangstelling. Twee selectiecommissies, onder voorzitterschap van prof. Jan Kijne en prof. Arie Verhagen, hebben drie weken lang gesprekken gevoerd met de kandidaten. Naast de cijferlijst en een motivatiebrief van de leerling moest het gesprek met de kandidaten inzicht geven in hun academische interesse.

De populariteit van het Pre-University College is mede te danken aan het zeer succesvolle eerste jaar. Via mond-op-mondreclame binnen de betrokken scholen en op basis van positieve evaluaties is de belangstelling voor het tweede jaar bijna verdubbeld. De 53 studenten die in 2004 zijn begonnen hebben vol enthousiasme en nieuwsgierigheid een duik genomen in de wetenschap. Het collegeprogramma is zeer divers, van antibiotica tot bedreigde talen en van een excursie naar Texel tot wijsbegeerte.

Het nieuwe PRE-jaar begint op 13 oktober aanstaande met een kick-off bijeenkomst. Op die bijeenkomst wordt een lezing gehouden door prof. Arie Verhagen getiteld Duik in de wetenschap - "Laat je gaan, het zal je versteld doen staan". Tevens zullen de vijf nieuwe deelnemende scholen een intentieverklaring ondertekenen, waarin zij de wederzijdse samenwerking met de Universiteit Leiden bekrachtigen. De 17 scholen die vorig jaar aan het PRE begonnen, hebben in oktober 2003 een dergelijke verklaring ondertekend.

Voor meer informatie over het Pre-University College of als u de Kick-off bijeenkomst wilt bijwonen, kunt u contact opnemen met Marieke Brugman (, tel. 071 527 71 68)

www.pre-universitycollege.leidenuniv.nl