Gemeente Den Haag

oktober (2005)
ARCHIEF VOORDRACHTSKUNSTENAARS ALBERT VOGEL SR. EN JR. OPGENOMEN IN HAAGS GEMEENTEARCHIEF (11 0ktober)

Het grote archief van de familie (Anthing) Vogel is in 1984 bij het Haags Gemeente-archief ondergebracht door Caroline de Westenholz, stiefdochter van Albert Vogel jr. Zij trof de stukken na Vogels dood in 1982 aan op de zolder van haar ouderlijk huis. Later zijn aanvullingen aan het archief toegevoegd. De duizenden documenten zijn alle beschreven, waardoor het archief nu toegankelijk is voor het publiek.

De familie (Anthing) Vogel was in de vorige eeuw als geen andere verbonden met het Nederlandse literaire en culturele leven. Vader en zoon Vogel waren begenadigde voordrachtskunstenaars en acteurs. Ellen Vogel (dochter van Albert Vogel sr.) is als actrice een nationale beroemdheid. Albert Vogel jr. verwierf grote bekendheid met zijn vele duizenden voordrachten in binnen- en buitenland. Vele Haagse vijftig-plussers hebben tot op heden herinneringen aan zijn voordrachten op de middelbare school. In het archief zijn veel papieren van deze kunstenaars bewaard gebleven. Het archief bevat ook enkele documenten uit de nalatenschap van Louis Couperus. Albert Vogel jr. droeg veel werk van deze auteur voor en publiceerde over hem vele artikelen en een biografie.
In 1964 startte Albert Vogel jr. samen met Leo Verboom in de Javastraat 17 de kunstgalerie Galerij Orez. In hetzelfde pand is door Vogel in 1971 projectstudio Ornis opgericht. In deze galeries zijn vele spraakmakende tentoonstellingen georganiseerd, die ook internationale aandacht trokken. In het pand Javastraat 17 huist nu het Couperusmuseum. Een gedeelte van het archief van Orez en het volledige archief van Ornis is bij het Haags Gemeentearchief ondergebracht. Tenslotte bevat dit archief veel materiaal betreffende de vereniging de Haagse Kunstkring, waarvan Albert Vogel jr. van 1975 tot 1982 Algemeen Voorzitter was.

Het Haags Gemeentearchief beheert behalve het archief van de gemeente Den Haag vele archieven van particuliere instellingen en personen. Door de speciale depotomstandigheden is de veilige bewaring van archiefdocumenten bij het Haags Gemeentearchief (HGA) gegarandeerd. Voor onderzoekers is het mogelijk om archiefstukken in te zien op de studiezaal van het HGA.

De toegang tot de studiezaal van het Haags Gemeentearchief bevindt zich in het Atrium van het Stadhuis, Spui 70. De studiezaal van het Haags Gemeentearchief is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 17.00 uur.