Gemeente Ambt Montfort


Ministerraad stemt in met fusie Ambt Montfort - Roerdalen

Op vrijdag 23 september j.l. heeft de Ministerraad ingestemd met het wetsvoorstel voor de herindeling van Midden-Limburg. Zij volgt hiermee het advies van Provinciale Staten op dat gemeenten met gelijksoortige opgaven dienen te worden samengevoegd om te komen tot robuuste gemeenten in een krachtige regio. Dit moet onder andere leiden tot een fusie tussen Ambt Montfort en Roerdalen per 1 januari 2007. Naar verwachting neemt de Tweede Kamer eind 2005 / begin 2006 een beslissing. In bestuurlijk Ambt Montfort en Roerdalen is het besluit van de ministerraad met grote instemming ontvangen.

FUSIELOGO GEMEENTEN AMBT MONTFORT EN ROERDALEN

Ondertussen hebben de bestuurders en medewerkers van beide gemeenten natuurlijk niet stilgezeten. Alhoewel wij ons ervan bewust zijn dat er voor de inwoners nog geen concrete, merkbare resultaten uit dit fusieproces zijn gekomen, willen wij u toch graag informeren over de stand van zaken.

Samen nog sterker
Begin 2004 zijn de voorbereidingen voor de fusie begonnen. Zo is er een fusiedraaiboek vastgesteld en een projectorganisatie ingericht. Vanaf dat moment worden regelmatig gezamenlijke collegevergaderingen en raadsvergaderingen gehouden. De beide raden zijn het met elkaar eens geworden over de missie voor de nieuwe gemeente en hebben als motto voor de fusie Samen nog sterker gekozen.

Missie nieuwe gemeente
De fusiegemeente Ambt Montfort-Roerdalen is een robuuste en vitale plattelandsgemeente
met een groene landschappelijke uitstraling. Een gemeente met een goed woon- en leefklimaat
en een kwalitatief hoogwaardig voorzieningenniveau dat is afgestemd op de behoefte van de
inwoners. Een gemeente waarin het groene landschap de onderscheidene kernen, als kloppend
hart van de lokale gemeenschap, met elkaar verbindt. Een gemeente welke die recreatie en toerisme op een passende extensieve schaal bevordert.

Voorbereiding
Ter voorbereiding op de fusie zijn begin dit jaar, diverse werkgroepen aan de slag gegaan. Verordeningen en beleid voor bijvoorbeeld bouwen, afval en horeca worden vergeleken en op elkaar afgestemd, contracten met leveranciers worden naast elkaar gelegd en daar waar nodig opgezegd en de dienst Sociale zaken wordt gezamenlijk uitgevoerd. Ook wordt er gewerkt aan de inrichting van het computernetwerk en de
-apparatuur en aan de vormgeving van de nieuwe organisatie. Verder is er een communicatieplan opgesteld en is een fusielogo ontwikkeld.

Op korte termijn komt er een digitaal loket met nieuws over het fusieproces en toegang tot de huidige twee gemeentelijke websites. En we gaan nog bekijken hoe we de inwoners kunnen betrekken bij het bedenken van een nieuwe naam en de manier waarop de nieuwe gemeente haar diensten gaat verlenen in januari 2007. Ook via de Trompetterpagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wilt u meer weten over de fusie, het proces en de werkgroepen, neem dan contact op met de gemeentesecretarissen Saskia Willems-van Ulden, telefoon 53 88 88 of met Theo van der Horst telefoon, 53 94 94 of mail naar samennogsterker@ambtmontfort.nl of samennogsterker@roerdalen.nl.